Tako je. Ilirska Bistrica je na nek način znana po velikemu številu lokalnih bendov, ki se iz leta v leto bolj trudijo pri ustvarjanju lastne glasbe. Leta 2008 je tako v Mladinskemu klubu Nade Žagar padla ideja, da bi vse te bende spravili na kup in naredili Festival Bistr’ških Bendov. Glavni kriterij je, da mora biti vsaj en član skupine iz Ilirske Bistrice.

Nad to idejo so bili vsi navdušeni in tako bo letos tradicionalni festival že šesti zapovrstjo. Festival se vsako leto odvija na vrtu Sokolskega doma v Ilirski Bistrici, datum pa se vrti okoli konca šolskega leta. Letos bo torej dogajanje potekalo 21. in 22. junija od 18.00 naprej. Zvrstilo se bo 15 lokalnih skupin, večinoma že starih znancev festivala, pokazalo pa se bo tudi nekaj novih obrazov.
V okviru festivala bo v dvorani Sokolskega doma postavljena tudi razstava bistrških izdelovalcev in umetnikov iz Ilirske Bistrice. Slednja bo imela svoja vrata odprta med festivalom, in sicer v petek od 18.00 do 21.00 ter v soboto od 15.00 do 21.00.

Bendi se bodo zvrstili po naslednjem razporedu:

Petek, 21.6.2013

19.00 BLACKMAIL (Hard’N’Heavy)
20.00 PERFECT STRANGERS (Rock’N’Roll)
21.00 SHOTGUNS (Rock Punk Pop)
22.00 KVATRORITI (Rock)
23.00 EMPRON (Eksperimental Metal)
00.00 ROCK PREŠERN (Rock)
01.00 LOW PEAK CHARLIE (Crossover Rock Funk)

Sobota, 22.6.2013

18.00 UNDERGROUND (Heavy Metal)
19.00 ALL ONE TO ME (Punk Rock)
20.00 DIRTY SANCHEZ (Rock’N’Roll)
21.00 J.P. KVARTET (Jazz)
22.00 KICKS OF IKE TURNER (Rock’N’Roll)
23.00 ROTACIJA (Funky Rap Core)
00.00 OBROČ (Rock)
01.00 TORNADO (Pop Funk Soul)

Kolektiv MKNŽ-ja in organizatorji festivala vas lepo vabijo, da podprete lokalno glasbo in pridete poslušat Bistr’ške bende.

Vabljeni!

Po skoraj desetih letih se v Ilirsko Bistrico, na oder Mladinskega kluba Nade Žagar, vračajo Srečna Mladina, skupaj z domačimi Low Peak Charlie. Eksplozija rocka v vseh možnih oblikah se bo zgodila v soboto, 27.4.2013, s pričetkom ob 21.00. uri (in niti minuto kasneje). Prvi bodo bistriško občinstvo ogreli Primorci Low Peak Charlie, za njimi pa bodo na oder stopili Srečna Mladina.

Ljubljanska zasedba Srečna Mladina je svoje ime povzela po pesmi legendarne skupine Niet. Odkar so se fantje prvič zbrali je minilo že 20 let, svoj prvi koncert so odigrali na OŠ Vita Kraigherja, zdaj pa nastopajo na tako velikih kot malih odrih po celotni Sloveniji. Srečna Mladina je menjala že kar nekaj članov. Trenutno zasedbo, ki je skupaj od leta 2004, sestavljajo Vlado Mihajlovič, Andrej Zavašnik, Peter Dekleva in Gašper Gantar. V MKNŽ-ju je skupina igrala že dvakrat, prvič leta 1997, drugič pa leta 2004. Oba koncerta sta bila fenomenalna in tudi tokrat se nam obeta odličen žur.

Low Peak Charlie je 4-članska zasedba, ki prihaja iz vseh koncev Primorske. Andrej Kresevič – Fučkar, Luka Križman – Jimi, Lovro Velušček – Lušči in Blaž Kocina – Kocina so prvič svoje glasbene moči združili v času študiranja, leta 2008. Glasbeno ustvarjanje se je odvijalo v Mestnem Logu in aprila 2012 je luč sveta uvidel njihov prvi album Kdo bo Komu. Fantje imajo veliko za povedati, predvsem slovenskim politikom, njihove izpovedi pa boste lahko slišali v mešanici hard rocka in funka. Njihova energija na odru je nepopisna in prav tako – če ne še bolje – bo tudi v Ilirski Bistrici.

Kolektiv Mladinskega kluba Nade Žagar vas vabi na pravo rockersko poslastico, zato koncerta ne smete zamuditi. Dogajanje se bo zaključilo ob 23.00 uri.

www.srecnamladina.si
www.lowpeakcharlie.com

Švedski power metalci z zgodovinskimi besedili so v torek, 12.3.2013, odigrali v Kino Šiški že svoj šesti koncert na slovenskih tleh. Na koncertu, ki je skupaj z menjavanjem opreme in pripravami nastopajočih trajal dobre tri ure in pol, so se predstavili tudi Eluveitie in Wisdom. Že dejstvo, da je bil koncert razprodan nam lahko pove, da Sabaton res nikoli ne razočarajo in je bil to eden njihovih najboljših koncertov v Sloveniji.

Koncert so otvorili power metalci Wisdom. Sama sem pričakovala, da bo za pred skupini dvorana skoraj prazna, vendar zgodilo se je ravno obratno. Katedrala Kina Šiške je bila skoraj nabito polna. Wisdom prihajajo iz Madžarske, na vokalih je Gábor Nagy, Gábor Kovács in Máté Bodor preigravata kitarske riffe, za bas poprime Máté Molnár, za ritem pa skrbi Balázs Ágota. Fantje so publiko pošteno ogreli in pripravili na prihajajoče Eluveitie.

Mandolina, violina, piščali, dude in seveda kitari, bas ter bobni. Chrigel Glanzmann, Meri Tadic, Ivo Henzi, Simeon Koch, Patrick Kistler, Kay Brem, Merlin Sutter ter Anna Murphy, ki je bila zaradi bolezni primorana koncert v Ljubljani izpustiti, sestavljajo Eluveitie.

Švicarska zasedba, ki sama sebe opisuje  kot »nov val folk metala« je Slovence čisto navdušila in čeprav so vsi, od malih do velikih metalcev, komaj čakali, da na oder stopijo zvezde večera, nebi nikogar motilo, če bi Eluveitie lahko odigrali še pesem ali dve.

Končno je napočil pravi čas. Čez celotno dvorano se je glasno slišalo vzklike »Sabato, Sabaton!« in iz zvočnikov se je vendarle lahko na slišalo The Final Countdown švedskih Europe. Prvi na odru je bil Robban Bäck, ki je z bobnarskim introm napovedal legendarni Ghost Division. Energija pod odrom je bila fantastična in ko so na oder prišli še basist Pär Sundström in kitarista Thobbe Englund in Chris Rörland ter končno tudi pevec Joakim Brodén je občinstvo čisto ponorelo. Publika je začela še bolj odobravajoče vzklikati, ko je Joakim navzoče nagovoril z »Dober večer Ljubljana!« in tekom koncerta se je naučil še nekaj novih slovenskih izrazov, ki jih zaradi mlajših bralcev raje nebi omenila. Očitno je bilo da uživajo prav vsi, tudi člani benda, saj je Joakim po skoraj vsaki pesmi navdušeno povedal, da mu gredo kocine pokonci na račun tako odlične publike. Da bi čim bolj zabaval publiko si je nadel celo roza žensko majico z napisom Sabaton, ki mu je bila očitno premajhna, še posebej zato, ker si jo je nadel čez neprebojni jopič, ki ga obleče na vsakem koncertu. Da bi ugodili poslušalcem so se fantje odločili, da odigrajo tudi nekaj pesmi po njihovem izboru, do tega pa so prišli tako, da je publika z vzklikanjem izglasovala eno od dveh pesmi, za katere so Sabaton vedeli, da jih njihovi oboževalci želijo slišati, vendar niso prišle na njihov koncertni seznam.

Sabaton Foto: Max Petač Eluveitie Foto: Max Petač Eluveitie Foto: Max Petač

Pozitivno vzdušje, odličen zvok, veliko smeha in prepevanja, boleč vrat in utrujene noge – to so posledice odličnega koncerta. Sama sem bila del koncertov skupine Sabaton v Sloveniji sedaj že tretjič in brez dvoma lahko potrdim, da jih bom prišla gledat in poslušat vsakič, ko bodo pri nas.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani