Clade

Skupina Clade je slovenska glasbena zasedba iz Ljubljane, ki preigrava alter-rock in je svojo glasbeno pot začela nekje proti koncu leta 2009. Glasbo si mnogi, ko jo slišijo prvič, zapomnijo po čustvenem in melodičnem vokalu, prav tako pa je njihova glasba izjemno močna in bogata kar se tiče kitarskega zvoka, prav tako pa za tem nič ne zaostaja udarni ritem. Člani zasedbe Clade niso nikakršni začetniki ali novinci, kar se tiče ukvarjanja z glasbo. Vsi so namreč poprej že igrali po različnih glasbenih zasedbah. Odraz tega je mogoče videti tudi v njihovih pesmih, pri njihovi samozavesti in energiji, ki jo oddajajo na njihovih nastopih.

Navadno so obiskovalci njihovih koncertov navdušeni nad interpretacijo njihovih pesmi in nad energičnostjo, ki jo skupina iz odra preliva na svoje poslušalce. Prav tako so Clade zasedba, ki ustvarja izključno avtorsko glasbo. Glasba je za člane skupine nekakšen medij, preko katerega lahko svojim poslušalcem izrazijo mnenja, opazke, čustva in nasploh skušajo s svojo glasbo komunicirati s svetom tam zunaj. Skupino je moč slišati na njihovih razmeroma številnih nastopih, poleg nastopov pa so izjemno delavni in strastni tudi na področju snemanja videospotov. Tako so posneli uspešen videospot za pesem The Animal Liberation, pri katerem gre pravzaprav za lepljenko oziroma kolaž različnih krajših videoposnetkov. Krivec za nastanek in obliko tega spota pa je bil znan slovenski komik in »vloger« Luka Marčetič.

Clade Clade Clade

Videospot je odsev stanja družbe, ki je v celoti manipulirana in obvladana s sveto, toda lažno ikono – denarjem. Je pa tudi poziv, naj končno prevlada skrb za sočloveka in planet in naj se energija usmeri v trud za boljšo prihodnost naslednjih rodov. Tudi za prihodnje so načrti skupine Clade izjemno ustvarjalno naravnani. Skupina namreč pridno pripravlja gradivo za svoj studijski prvenec. Čeprav so dokaj nova glasbena skupina, ki za sabo še nima dolge kilometrine kot zasedba, s svojo zanimivo glasbo in talentom dokaj hitro prodirajo na slovensko glasbeno sceno. Njihov singel Invasive Species je pogosto moč slišati tudi na raznih radijskih postajah in je med poslušalci izjemno dobro sprejet. Na lestvici ene najbolj poslušanih slovenskih radijskih postaj se je pesem obdržala kar 8 tednov, od tega je bila najvišje na drugem mestu, kar je za novince izjemen uspeh. Poleg pesmi je fante moč slišati tudi na kakšnem intervjuju, kamor so zaradi zanimanja zanje pogosto povabljeni. Skupino Clade sestavljajo štirje člani: pevec Denis, basist Kristian, bobnar Žan in kitarist Borut.

Clade Clade Clade

Izjemen uspeh so fantje dosegli na natečaju za Mesto mladih, kjer so osvojili odlično drugo mesto. Poleg tega so bili tudi že zmagovalci natečaja za neuveljavljene skupine Gora Rocka 2012. V zadnjem krogu sta se tako pomerili skupina Clade in After Burn. Clade so iz boja izšli kot zmagovalci in so bili izglasovani izključno s strani obiskovalcev festivala. Nagrada je več kakor zaželena – 8 ur snemanja v studiu Vala 2020 in spletna stran v vrednosti preko 1000 evrov. Ni kaj, če bodo fantje nadaljevali v takšnem tempu, se za njihov uspeh v prihodnje ni za bati.

Clade
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani