V poplavi bendov, ki gradijo na marketingu in skrbijo zgolj za neko zunanjo podobo in na sceni, kjer so današnji ”rockerji” samo še bleda senca tistega, kar rock pooseblja, od časa do časa le zapiha svež veter sprememb. Tam najdemo tudi rockersko zasedbo D’Smokers.

Jaz, ki sem že v letih in se na glasbo devetdesetih spominjam z nostalgijo, sem dolgo pogrešala bende, ki bi še delali to, kar so nekoč Nirvana. Na slovenski sceni zvezde Nietov ali Big Foot Mame na srečo še niso zašle in so pravi balzam za ušesa navajena trših ritmov in nepocukranih besedil. Zakaj omenjam te legende rock glasbe? Ker so vplivale na ustvarjanje mlade štajerske zasedbe D’Smokers. So na začetku svoje glasbene poti, a že z lastnimi skladbami, ki so zelo neposredne in odsev pesniškega talenta glavnega vokalista Primoža Rajtmajerja, ki poezijo spretno preliva v uglasbene besede. Skladbe kot so Dan za samomor, Ženske s polic in Pekel na zemlji so že s samimi naslovi zelo zgovorne in prav lahko bi jih prebirali na kakšnem literarnem večeru, vendar pa podkrepljene s kitarami in bobni, veliko bolj pridejo do izraza.

Skupina D’Smokers je nastala avgusta 2012 z željo po igranju kakovostne rock glasbe oz. podobnih zvrsti v postavi Primož Rajtmajer vokal, Matija Furlan kitara, Dominik Jemec kitara, Miha Klevže bobni in Ado Čaušević bas kitara. Kmalu zatem so posneli svoj prvi demo posnetek avtorske pesmi Pekel Na Zemlji s pomočjo MARŠ-evcev (op. a. Radio MARŠ), pri kateri je na bas kitari vskočil Jani Tisler. Nato sta v skupino prišla člana Jabolčnih Štrudlov Domen Kodrič na kitari in Martin Duh na bobnih, in z basistom Jakom Kodričem so odigrali koncerta v Malečniku ter v klubu Rokaj. Skupini se je za kratek čas pridružila celo bobnarka Barbara Selišek, s katero so odigrali koncert v dvorani Gustaf v Mariboru. Potem sta v skupino prišla bobnar Aleš Strnad in basist Sebastijan Kužner, s katerima so odigrali koncert v MC-ju. Pred kratkim pa se je skupini ponovno pridružil Domen Kodrič.

Igrajo zmes rocka, grungea, punka, metala ter podobnih glasbenih zvrsti. Skupaj so sicer zelo kratek čas, a fantje zagotovo mislijo resno. Na svoj prvenec še čakajo in glede na njihovo osredotočenost in odločnost ne gre dvomiti, da ga bodo v prihodnosti tudi ustvarili in izdali. Uspeh jim trenutno še ne predstavlja glavnega cilja, temveč je po besedah vokalista Primoža bolj v ospredju ”ustvarjanje kvalitetne glasbe, saj nočejo igrati na prvo žogo, da bi nekaj ustvarili in dali ljudem, ampak mora biti to narejeno dobro, spontano in z dušo.”

Za rock še vedno velja, da ga je najbolje doživeti v živo. Eden večjih nastopov so D’Smokers že imeli v prej omenjenih mariborskih klubih, kjer so navdušili tako z avtorskimi skladbami kot s tistimi, ki jim služijo za navdih, ker pa se tudi poletje nezadržno bliža, jih bomo zagotovo lahko videli na kakšnem od lokalnih glasbenih festivalov.

Za vse tiste, ki ste že naveličani poštirkanih glasbenih izvajalcev, ki so zavzeli večino svetovne, pa tudi domače rock scene in so rock’n’rollu vsilili nič drugega kot navaden pop, imajo D’Smokers tisto, čemur sami pravijo pure rock’n’roll.

[youtube id=”xSO1FKxXsRg” width=”715″ height=”402″]

D’Smokers – Pekel na zemlji

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani