Michael Rose je mnogim najbolj znan kot odličen vokalist legendarne zasedbe Black Uhuru. Mnogi ga označujejo kar za živo legendo in na njegove koncerte se še danes kar tre starega in mladega od vsepovsod. V svoji kar trideset let dolgi glasbeni karieri je Michael Rose sodeloval domala že z vsemi pomembnejšimi ustvarjalci na reggae sceni. Hkrati je Michael Rose tudi prvi dobitnik reggae Grammy-ja. Slišati ga je moč tudi pri nas in po Evropi, njegovi koncerti pa so vselej množično obiskani oziroma povsem razprodani. Mr. Tu tu tweng je gotovo živa legenda, katerega koncert je zares vredno obiskati.

Michael Rose se je na glasbenem prizorišču prvič pojavil v drugi polovici 70 let v prejšnjem stoletju. Najprej je ustvarjal kot samostojen glasbeni izvajalec in je izdal kar nekaj solo singlov. Leta 1977 pa se njegova glasbena kariera nekoliko zaobrne, ko se pridruži zasedbi Black Uhuru. Ko sta namreč to skupino zapustila Don Carlos in Garth Dennis, se je zasedbi torej pridružil Michael Rose. V naslednjih letih se skupina Blach Uhuru, v kateri je torej ustvarjal Michael, uveljavi kot najbolj prepoznavna in priljubljena reggae skupina v mednarodnem merilu. Skupino Black Uhuru so tedaj pa tudi še danes poznali vsi, ki so vsaj malo spremljali reggae glasbo. Že leta 1985 je skupina prejela svojega prvega Grammy-ja. Grammy so prejeli za ploščo Anthem, katero je v veliki meri zaznamoval ravno Michael Rose. A že kmalu po izidu uspešne plošče se je Black Uhuru razšel. Tedaj je za nekaj časa celo izgledalo, da bo Michael Rose nasploh zaključil z glasbeno kariero. Vendarle pa je Rose ves čas ostajal v stiku z glasbo. Že na začetku 90 let je tako Rose posnel solo single, med njimi najbolj poznanega Sly and Robbie, kasneje pa izdal še album Sly and Robbie presents: Mykall Rose – The Taxy Sessions. Album je med poslušalci reggae glasbe naletel na dober sprejem.

Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose Michael Rose

Danes pa Michael Rose velja za velikana reggae glasbe, njegove korenine pa pravzaprav segajo še v čas Boba Marleya. Njegov zvok danes bi lahko opredelili pod oznako dancehall-a. Vendarle pa Rose ostaja povezan s svojo preteklostjo in je v zvoku v veliki meri zvest svoji tradiciji. Njegovi koncerti danes so zato pravi zgodovinski pregled reggae glasbe v živo – v osebi Michael Rose-a. Že samo njegovo podoba in prezenca tako na njegove koncerte navadno privablja velike množice, katere Rose nostalgično spominja na neke druge čase – ki so morda za vselej izgubljeni. Skozenj tako torej sije in živi nek drug, pretekli čas in ljubitelji reggae glasbe v njem vidijo vse, kar so poosebljali Bob Marley, Black Uhuru in ostali reggae izvajalci preteklosti. Njegovi koncerti so tudi polni pozitivne energije in dobrih vibracij. Skoraj ni obiskovalca njegovih koncertov, ki ne bi ob mamljivih reggae ritmih vsaj malo pomigal. Ker je reggae danes nekoliko na obrobju glasbenih zvrsti in so nasploh koncerti legend takega formata pri nas precejšnja redkost, je zato obisk koncerta legende Michael Rose-a zares izjemna priložnost in doživetje. Njegovi oboževalci in nasploh ljubitelji reggae glasbe se tega tudi dodobra zavedajo in navadno do zadnjega kotička napolnijo koncertna prizorišča.

[youtube id=”MICo66oLb6s” width=”715″ height=”402″]

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani