Ste vedeli, da je oseba, ki je svoj glas posodila Davidu Guetti za Titanium, zatem pa še Flo Ridi za Wild Ones, tudi avtorica Rihanninega megahita Diamonds? Ko se je skladba Titanium povzpela na vrhove lestvic, so mnogi sprva mislili, da je Sia novo ime na sceni, vendar pa temu še zdaleč ni tako. Sia ima že kar nekaj let kilometrine kot solo izvajalka, tekom svoje kariere je sodelovala s številnimi glasbeniki v zelo raznovrstnem spektru glasbenih slogov, hkrati pa je napisala že mnogo skladb, ki so svoje mesto našle v repertoarjih najbolj uveljavljenih izvajalcev.

Kdo je torej skrivnostna Sia?

Sia Kate Isobelle Furler je bila rojena leta 1975 v Adelaide. Glasbeno kariero je začela, ko je njen nezgrešljivi glas v karaoke baru v Italiji po naključju slišal lokalni DJ in ji ponudil snemanje pesmi. Po vrnitvi v Avstralijo je pri sedemnajstih začela nastopati z jazz funk zasedbo Crisp. Skupina je izdala dva albuma (Word and the Deal – 1996 in Delerium – 1997), zatem pa se je Sia odločila za samostojno glasbeno pot.

Svoj prvenec OnlySee je izdala leta 1997 pri Flavoured records, prodan pa je bil v 1200 izvodih. Po tragični smrti fanta v prometni nesreči se je za nekaj časa umaknila in po svojih besedah zatočišče iskala v drogah in alkoholu.

Sia

V letu 2001  se je vrnila s pomenljivo poimenovanim albumom Healing Is Difficult. Album je bil med kritiki zelo dobro sprejet, prvi singel z omenjene plošče – Taken for Granted, pa je na britanski lestvici singlov zasedel deseto mesto. Istega leta je Sia začela sodelovati tudi z britanskim duom Zero 7 kot ena od vokalistk. Svoj glas je najprej posodila za skladbi Destiny in Distractions na albumu Simple Things, ki je v Veliki Britaniji doživel velik uspeh. Kasneje je sodelovala tudi pri albumih When it Falls (2004) in The Garden (2006), ki sta dosegla vrhove britanskih lestvic.

Leta 2004 je izdala svoj tretji solo album Colour the Small One, ki je bil v ZDA po nepričakovanem uspehu skladbe Breathe Me na tamkajšnji alternativni sceni ponovno izdan leta 2006, omenjena skladba pa se pojavila tudi v številnih filmih in televizijskih serijah.

Njen naslednji album Some People Have Real Problems (2008) je na lestvici Billboardovih 200 dosegel zgornjo trideseterico ter se prebil tudi na lestvice v ZDA in Veliki Britaniji.

Za album We Are Born (2010) ter na njem izdani singel Clap Your Hands je na avstralskih nagradah ARIA prejela nagrade v kar treh kategorijah. Z omenjenim albumom je zbudila zanimanje po vsem svetu, predvsem pa je osvojila evropski trg.

Poleg velikih uspehov v solistični karieri je Sia znana tudi po številnih sodelovanjih v raznovrstnih glasbenih zvrsteh. Poleg že omenjenih Zero 7, Davida Guette in Flo Ride se njen spisek glasbenih sodelovanj razteza od legendarnega Davida Byrnea do Rite Ore, za katero je napisala skladbo Radioactive.

Sia je že na prvi pogled nenavadna. Žari v svoji mavrični in divji podobi, zapisi na njenem blogu, Twiterju in Facebooku pa včasih izgledajo preprosto nori, kljub izjemno pozitivnem prvem vtisu pa sprehod po njeni preteklosti razkrije burno ozadje z živčnim zlomom na čelu, zaradi katerega je po snemanju skladbe Breathe Me nekaj časa preživela v bolnišnici.

Še posebno slovi po svojih nastopih v živo, saj je vokalno vedno suverena, njen propoznaven, nekoliko momljajoč vendar bogat glas pa skupaj z značilno interpretacijo vsakokrat prepriča.

Pobrskajte po spletni videoteki YouTube in prisluhnite tako njenim avtorskim skladbam kot številnim priredbam. Morda si boste tudi vi prihodnjič, ko boste po radiu slišali Diamonds, zaželeli slišati še Siino izvedbo.

Diskografija:

  • OnlySee (1997)
  • Healing Is Difficult (2001)
  • Colour the Small One (2004)
  • Some People Have Real Problems (2008)
  • We Are Born (2010)

[youtube id=”hSH7fblcGWM” width=”715″ height=”402″]

Spletna stran: www.siamusic.net.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani