Kakor že sam naslov precej razkriva, je bil petkov večer v Solkanu nasičen z zelo nenavadno energijo. S seboj sta jo namreč prinesli odlični alternativni težkometalni skupini, ki sta združili moči na turneji po Evropi – mračnjaško nasilni The Secret iz Trsta (Italija) in zasanjani Deafheaven iz San Francisca (ZDA). Skupini, ki si slogovno zelo nasprotujeta, vendar se skupaj izredno dobro dopolnjujeta, sta za seboj pustili nekakšne nove, neznane mešane občutke. Če je bil torej namen obeh zasedb povzročiti (čustveno) zmedo, jima je to zelo dobro uspelo.

Nekaj minut po polnoči so na odru mostovnine manjše dvorane vztrajali le še topli instrumenti ameriških izvajalcev. Od leve proti desni so počivali kitara bele barve, bas kitara, srebrni bleščičasti bobni in kitara modre barve. Slednja je bila obtoženka krivde predčasnega konca nenavadnega večera, saj ji je zaradi Kerryjevega prestrastnega igranja odpovedala struna na polovici tretje (in tudi zadnje) skladbe – Unrequited. Spretni kitarist je preostalih pet minut skladbe samozavestno odigral do konca, medtem ko se frontman George LeSage Clark ni zmenil za spremembe v zvoku. Verjetno zato, ker je bil preveč zatopljen v izvajanje krikov razbolelih čustev. Pri predhodni skladbi z naslovom Violet, je bilo slišati kar precej tehničnih vokalnih težav, saj je pevec opustil kar nekaj besedila v končnem, višje tonskem delu skladbe. Neusklajenost pa se je  pokazala tudi pri instrumentalni glasbeni izvedbi. Bend Deafheaven je na odru deloval razdeljen. V ospredju sta blestela pevec George in kitarist Kerry McCoy – ustanovitelja in dejansko edina uradna člana zasedbe. V njuni senci pa so, kakor androidi, izvajali kar jim je bilo naročeno Shiv Mehra na kitari, Dan Tracy za bobni in Stephen Clark na bas kitari. Obe strani sta se nekajkrat opazno lovili, to neusklajenost na trenutke tudi izpostavljali. Posamezniki v občinstvu pa so že po prvi odigrani skladbi Dream House (ta se bo nahajala na prihajajočem albumu Sunbather, katerega izid je napovedan 11. junija letos) izražali mešane občutke. Distorzirana melodična in atmosferična glasba izrazne narave je povzročila nekakšno nihanje med pozitivnimi in negativnimi čustvovanji, na trenutke pa tudi odpeljala v neznane dimenzije razmišljanja. Američani so svoj nastop pričeli nekaj minut po 23.30  in odigrali tri od svojih značilno, 10 minut in več, dolgih skladb.

Dvajset minut prej so svoj hiter, udaren in zelo ekspresiven pol urni nastop zaključili tržaški norci. Med občinstvo so na profesionalen način porazdelili veliko dozo negativizma, tistim najpogumnejšim, ki so stali takoj pri odru pa tudi kar nekaj svoje sline. Set lista je zajemala predvsem skladbe iz zadnjih dveh albumov (Solve Et Coagula, Agnus Dei) ter je bila odlično odigrana brez nikakršnega premora za aplavze. Že tako kvalitetna glasba skupine The Secret je v živo zvenela še bolj sveže in realno – kakor nekaj naravnega in samoumevnega. Zasedba, ki jo tvorijo vokalist Marco Coslovich, bobnar Tommaso Corte, basist Lorenzo Gulminelli in kitarist Michael Bertoldini, je stoodstotno uigrana, kar tudi pripomore k ustvarjanju takšne večdimenzionalne in ekspresivne glasbe.

Filozofsko – glasbenega večera se je udeležilo približno nekaj čez petdeset, od delovnega tedna opazno izmučenih, obiskovalcev, ki so se popolnoma predali nenavadnemu dogajanju.

Koncert 26. aprila v Mostovni sta zaznamovali predvsem nestandardni metal zasedbi, zato ni imelo smisla pričakovati nekega normalnega dogajanja. Nenavadna energija, ki sta jo skupini oddajali je psihološko vplivala na dojemanje bistva njune glasbe in poleg metalske osnove le-te, je bila to njuna edina skupna točka. Zaradi te posebnosti pa si je celoten dogodek zaslužil reportiranje na malček drugačen način – ker včasih ni pomembno kje se nahaja začetek in kje konec.

Deafheaven Deafheaven Deafheaven The Secret The Secret The Secret

foto Zara Kastelič

V Slovenijo se 26. aprila vrača ameriški alternativni metal bend Deafheaven, katerega na evropski turneji spremlja negativna tržaška zasedba, The Secret. Tokrat si bomo njihov nastop lahko ogledali v Novi Gorici in sicer v klubu Mostovna, ki zadnje čase pridno sodeluje s Pieffe Factory, klubom iz bližnje stare Gorice, produkti tega sodelovanja pa so kakovostni koncerti uveljavljenih težkih underground skupin.

Deafheaven so prvič pri nas nastopili lani februarja v ljubljanskem Orto Baru pred majhnim, vendar navdušenim občinstvom. Skupina prihaja iz San Francisca v Kaliforniji in je razmeroma mlada, saj je nastala leta 2010, ampak je v dobrih treh letih delovanja vzbudila kar veliko pozornosti pri raznih založbah in ljubiteljih tovrstne glasbe. Skupino sta v sklopu stranskega projekta ustanovila frontman – George LeSage Clark, in kitarist – Kerry McCoy, tehnične death metal zasedbe Rise Of Caligula. Deafheaven glasba spominja na post-rock, shoegaze in black metal mešanico, v besedilih pa se pretežno ukvarja s filozofskimi vprašanji, osebnim mišljenjem – ta dopušča možnost lastne interpretacije – in v celoti deluje melanholično ter oddaja skoraj nekakšen občutek topline. Vendar to ne pomeni, da skladbe v svoji osnovi ne zvenijo trdno, grobo in glasno. Če so Deafheaven na lanski turneji predstavljali svoj prvenec Roads to Judah, bomo letos lahko že slišali nov material, saj bo 11. junija preko neodvisne založbe Deathwish Inc. izšel njihov drugi studijski album, z naslovom Sunbather. Prvenec Roads to Judah pa lahko poslušate na njihovem bandcamp profilu: deafheavens.bandcamp.com/releases.

Za ogrevanje bo poskrbela štiričlanska hibridna metal zasedba, ki prihaja iz mračnega dela Trsta, The Secret. Skupina je nastala leta 2003 iz fragmentov razpadlega metal benda Dying Sky. V tem času je skupina izdala štiri studijske albume: Luce leta 2004, štiri leta kasneje album Disintoxication, v letu 2010 album Solve Et Coagula in Agnus Dei lansko leto. Zasedba The Secret svojo unikatno glasbo ustvarja z združevanjem elementov hardcora, noisa, metala in post-rocka, zato v svojem bistvu deluje kaotično, spominja pa na glasbo skupin Converge ali Botch. Več o zasedbi The Secret lahko najdete na njihovi MySpace in Facebook strani: www.myspace.com/thesecret oz. facebook.com/pages/The-Secret/95794903277

Koncert se bo začel ob 21.00 uri za vstop pa bo potrebno odšteti 12 eurov.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani