Skupina Tide si je v svoji dosedanji glasbeni karieri pridobila že kar precej poslušalcev in privržencev. Skupina Tide igra energično glasbo, ki bi jo žanrsko najbolje umestili nekje med rock in grunge ali še bolje med trši rock z izpiljenimi primesmi nostalgičnega grunga. Skupina deluje že vse od leta 2005 naprej in se loči od slovenske skupine The Tide. Tide svojo glasbo ustvarjajo pod okriljem založbe CPZ Records, več informacij o sami skupini pa je mogoče prebrati kar na njihovi spletni strani  www.tide-band.com. Skupino Tide sestavljajo štirje člani: Kevin Koradin, Matej Batelič, Tine Čas in Blaž Sotošek. Med nekdanje člane zasedbe pa se prištevajo Peter Kokotec, Anže Žurbi in Gregor Jakac. Skozi leta se je skupina izpilila v odlično rock oziroma hard rock skupino z vidnimi in slišnimi vplivi grunge glasbe.

Skupina Tide je že na začetku svoje glasbene poti hitro postala priljubljena in znana. Vsi člani so bili tudi pred nastankom skupine Tide povezani z glasbo, tako da pri njih težko govorimo o novincih oziroma začetnikih na naši glasbeni sceni. Kevin Koradin in Matej Batelič sta prej že sodelovala pri skupini Revolver. Kevin je bil pri skupini tako tekstopisec kakor tudi glavni kitarist, Matej pa je sodeloval kot basist. Nekdanji član Peter Kokotec je bil najprej član punk skupine Valter brani Sarajevo. Prelomno leto je bilo gotovo leto 1998, ko je Kevin zapustil Slovenijo in odpotoval na Nizozemsko, v Amstredam, kjer je delal kot studijski glasbenik. V Amsterdamu je spoznal bobnarja z danskimi koreninami – Mikkela Brinka. Poleg Brinka se je Kevinu pri snemanju demo posnetkov pridružil še priznan japonski kitarist Kenji Hino. Še istega leta sta nato Kevin in Mikkel v Copenhagnu sestavila novo skupino in k sodelovanju povabila še Mateja Bateliča iz Slovenije. To so bili začetki rock tria, ki jih je moč razumeti za prvi uradni začetek skupine Tide. Ko so skupaj posneli svoj prvi album, je Mikkel zapustil band in se vrnil na Dansko.

Tide Tide Tide

Ko sta se nato leta 2004 Kevin in Matej vrnila v Slovenijo, sta doma začela sodelovati s Petrom Kokotcem in Gregorjem Jakacem. Leta 2005 so posneli svoj prvi album Seven Days, pod okriljem založbe CPZ Records. S svojo glasbo in energijo so že takoj na začetku skupnega ustvarjanja nase pritegnili precej pozornosti. Ta prvi album je skupino Tide popeljal tudi na pot ene izmed najvidnejših na novo vzhajajočih rock zasedb pri nas. Po izdaji albuma je bilo skupino moč slišati na vseh vidnejših domačih festivalih in prireditvah. Sodelovali so tudi na znanem Exit festivalu v Srbiji. Svoj krog poslušalcev so si povečali tudi z izjemnimi videospoti za skladbe Release My Gun, Evolution, The Urge, Brain Damage in še nekaterimi drugimi. Videospote so izjemno pogosto predvajali tudi na lokalni MTV postaji. Videospot za skladbo Evolution je bil pri MTV Adria uvrščen med 20 najboljših in najbolj popularnih videospotov.

Tide Tide Tide

Njihov naslednji album Nothing to Lose so fantje posneli na Nizozemskem. Po izjemno natrpani koncertni turneji za izdani album so si fantje vzeli nekoliko premora in skoraj za leto dni odšli na Nizozemsko, v Amstredam. Tam so tudi posneli svoj tretji album Regeneration. Album bi lahko označili za nekoliko bolj eksperimentalnega, na katerem se je skupina poigravala z nekoliko bolj indie rockom in vplivi iz 80-ih. Album so fantje izdali leta 2009. Pesem Adieu iz tega albuma je skupini Tide prinesla dva Zlata zidaka – in sicer glasbeno nagrado za skupino leta in za spot Adieu. Album številka štiri No. 4 (leta 2012) je pomenil vrnitev  h koreninam, torej k bolj tršemu rockerskemu zvoku. Ta album je tudi dokaz, da ima skupina Tide še mnogo svežih in kreativnih idej za v prihodnje. Skupina je znana po odličnih nastopih v živo, zato jih nikar ne zamudite na katerem izmed njihovih prihodnjih nastopov.

[youtube id=”YUpv73vHW7M” width=”715″ height=”402″]

Če so bili pred leti še čisti novinci na slovenski sceni, je danes le malo takšnih, ki še nikoli niso slišali za udarno glasbeno slovensko skupino Adam. Zasedba Adam je namreč vedno bolj prepoznavna v našem prostoru, kar je najverjetneje posledica njihovega pojavljanja na vseh vidnejših in bolje obiskanih slovenskih festivalih. Fantje so delavni in so posneli že kar nekaj videospotov, prav tako pa so s svojimi nastopi obiskali že veliko večino slovenskih krajev in mest.

Skupino Adam torej odlikuje veliko veselje do glasbe, strast, predanost, talent in ambicioznost. Štiričlansko zasedbo sestavljajo Peter Dekleva, Damir Lisica, Anej Kočevar in Gregor Jakac. Njihova glasba je za slovenski prostor posebna zaradi zanimivih in silovitih glasbenih oziroma instrumentalnih vložkov, pomenljivih besedil in izjemne melodije, ki človeku zares zleze pod kožo. Skupina je že izdala en album z naslovom Alfa, s katerim so si fantje prislužili veliko pohval in pozitivnih kritik s strani svojega poslušalstva, kakor tudi med strokovnimi kritiki. Ker so želeli svoj album čim bolje predstaviti, so v sklopu njegove predstavitvene turneje odigrali kar 50 koncertov, na katerih so poželi izjemno dober odziv. S svojo energičnostjo in divjostjo so namreč točno tisto, kar ljudje na koncertu pričakujejo – dobro energijo, zabavo in nepozabno izkušnjo.

Skupina Adam Skupina Adam Skupina Adam

Poleg Alfaturneje so ustvarjanje novih pesmi predstavljali tudi na spletu, v spletni seriji Alfablog, s čimer so na inovativen način svojim poslušalcem posredovali vse novosti in svoje novo ustvarjene izdelke. Do sedaj so posneli videospote za skladbe Odnosi med srečnimi, Otroci brzine, Novi svet, Modrost in za pesem Brez strahu. V skupini se zavedajo, da je za uspeh skupine danes potrebna ne le kvalitetna glasba, temveč tudi celovita vizualna podoba zasedbe. Temu se v skupini posveča predvsem Jani Ugrin – član skupine in hkrati fotograf. Jani skuša s svojo vizualno dokumentacijo skupine Adam tako poslušalcem prikazati glasbeno pot, po kateri stopa zasedba. Poleg fotografij so na podoben način nastali tudi mnogi krajši videoposnetki, iz katerih je kasneje nastal videospot Brez strahu.

Skupini Adam pa takšnih priložnosti za slikanje in snemanje gotovo ni manjkalo, saj so nastopili na praktično vseh odmevnejših festivalih pri nas. Tako jih je bilo moč slišati in videti na Rock Otočcu, Itak Džabestu, Schengenfestu, Majskih igrah, Pivu in Cvetju v Laškem, na Gori mladih, Tednu mladih in na mnogih večjih slovenskih koncertnih prizoriščih kot na primer Kino Šiška, Cvetličarna, Lokalpatriot, Mostovna itd. Njihova pot je še toliko bolj zanimiva, ker se večino projektov lotijo po principu naredi si sam.

Tako so bili sami svoj mojster tudi pri produkciji videospota. Sploh spot Brez strahu je v tem smislu unikat, saj prikazuje sproščene trenutke iz zaodrja, iz samih koncertov, hkrati pa je kamera fante spremljala tudi med samimi pripravami na nastope, pa tudi potem, ko so se odrske luči že zdavnaj ugasnile in je kamera v svoj objektiv ujela mnoge zanimive zaključke koncertnih noči. V Sloveniji ni veliko spotov, posnetih na ta način, zato je omenjeni videospot skupine Adam gotovo nekaj povsem svežega na slovenski video-sceni. Adam pa želi svojim poslušalcem sporočiti predvsem, naj sledijo svojim sanjam in verjamejo vanje ter si upajo preprosto živeti.

[youtube id=”GHpA21PwlbE” width=”715″ height=”402″]

Adam – Alfa

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani