Leonard Norman Cohen je kanadski pevec in tekstopisec, ki je po svetu cenjen tako zaradi svojih pesmi in glasbe, kakor zaradi svojega pesništva in pisateljevanja. Leonard Cohen je spoštovan tako doma kakor po svetu. V Kanadi je celo nosilec častnega reda Kanade. Cohen je rojen 21. septembra 1934 v Montrealu, Quebec, v Kanadi. Danes je torej Leonard Cohen star že 79 let, a še vedno ustvarja in potuje po svetu. Letošnje poletje se tako ponovno vrača tudi k nam, v Ljubljano.

Večina Cohen-a pozna po njegovi značilni glasbi. Cohenovo glasbo je moč uvrstiti nekje med folk, folk rock, rock in pop, za katero je značilna spevnost in melodika. Njegova glasba ima povsem specifičen zvok in vokal, ki Cohen-a dviga iz sivega povprečja. Leonard Cohen ni le izjemen tekstopisec, pisatelj in pisec, temveč se več kot odlično znajde tudi na kitari in za klavirjem. Gre skratka za vsestransko nadarjenega umetnika in ustvarjalca, ki ga cenijo širom po svetu. Na glasbeni sceni je Cohen prisoten že vse od leta 1956, torej šest desetletij. Glede na njegove nastope v živo pa nič ne kaže, da bi se njegova glasbena kariera bližala h koncu. Na odru je namreč Cohen še vedno izjemno energičen in suveren. Poleg tekstopisja in petja je leta 1956 izdal tudi prvo pesniško zbirko, leta 1963 pa svoj prvi roman. Nekatere od njegovih pesmi je Cohen kasneje tudi uglasbil. Njegovo glasbo prepoznamo po Cohenovem značilnem visokem baritonu in folk ritmih.

Cohenova glasba se osredotoča na različne teme. V svoji glasbi tako Cohen govori o osamljenosti, religiji, izolaciji, seksualnosti in o zapletenosti medosebnih odnosov. Leta 2010 je v mesecu oktobru nastopil tudi v ljubljanskih Stožicah, kjer je navdušil številčne poslušalce. Letošnje poletje se Leonard Cohen ponovno vrača v Ljubljano. Tako bo 25. julija ponovno nastopil v dvorani Stožice. Seveda ga slovensko občinstvo že nestrpno pričakuje.  Njegova glasba je v današnjem času še toliko bolj popularna, saj se je leta 2008 na glasbeno prizorišče vrnil po kar 15-letni odsotnosti. Ko je Ljubljano obiskal prvič, je razprodane Stožice navdušil in zabaval skoraj 4 polne ure. Podobne zabave in kakovostnega zvoka se slovenski poslušalci lahko nadejajo tudi na tokratnem poletnem koncertu. Leonard Cohen ostaja eden izmed tistih glasbenikov, za katere zanimanje tekom let ne pojenja, temveč ima Cohen vse več poslušalcev. Dokaz tega so tudi številni koncerti, ki so navadno nabiti do zadnjega kotička. V začetku lanskega leta je Leonard Cohen izdal tudi nov album, kar dvanajsti po vrsti. Album je poimenoval Old Ideas. Med kritiki je bila plošča izjemno dobro sprejeta, Cohen pa bo katero izmed pesmi iz zadnjega albuma gotovo predstavil tudi julija v Stožicah. Ljubljana je le ena izmed postojank na njegovi turneji, že 2. avgusta bo namreč Leonard Cohen nastopil še v Puli, v puljski Areni.

Leonard Cohen in njegov koncert, ki ga že nestrpno pričakujemo, tako vsem Cohenovim poslušalcem obljublja obilo zabave, dobre glasbe in odličnega vzdušja. Če je sklepati po njegovem zadnjem koncertu, ki ga je imel pri nas, potem se za dober šov in nepozaben žur ni za bati.

Vstopnice na Eventim.si.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani