Včerajšnji dan vseh žensk je ženski pevski zbor Kombinat obeležil na prav poseben način. Revolucionarke so v prostorih Stare elektrarne v Ljubljani priredile pravi mali upor s pesmijo, kot je to za njihove koncerte značilno. Koncert je bil, kot po navadi, razprodan že nekaj dni prej. Dvorana je dobesedno pokala po šivih. Zasedeni so bili vsi stoli, stopnice so bile zaradi gneče neprehodne, zamudniki s(m)o se morali stoje drenjati ob vhodu.

Uglašenim pevkam pa so pri prepevanju pesmi upora iz vsega sveta ritem pomagali držati predstavniki nasprotnega spola (mislim, da se dame z nazivom močnejši spol ne bi strinjale), in sicer Blaž Grm na bobnih, s katerim so začele sodelovati pred kratkim, natančneje na snemanju njihovega prvega albuma, že utečeni kitarist Robert Slanič, Boštjan Benčič na basu ter zamejski Slovenec Jari Jarc na harmoniki, ki se jim je včeraj na odru pridružil šele tretjič. Pri nekaterih pesmih, kot na primer Jutri gremo v napad in Nabrusimo kose pa je iz zvoke iz violine privabljala članica Tjaša Jakop. Kot vedno so se tudi tokrat izkazale solistke – Maja Cipot, ki je na včerajšnjem koncertu prvič pela solo, Urša Vaupotič, Mirjana Bužanin ter Polona Vida Čeligoj. Vsakič, preden so dekleta stekla v napad, pa je za uvodno besedo z zgodovinskim ozadjem nastanka pesmi poskrbela Maksimiljana Ipavec.

Kombinatke Kombinatke Kombinatke

Ob vseh glasbenih bonbončkih pa publika enostavno ni morala ostati ravnodušna. Kot je v nagovoru dejala Maksimiljana – koncept njihovih koncertov ni tak, da one pojejo publiki, ampak so to koncerti, na katerih smo Kombinatke vsi. In tudi tokrat ni bilo nič drugače. Seveda smo se najbolj razvneli ob pesmi Bandiera rossa, ki se je iz Italije razširila praktično po celem svetu, s punkom pa postala ponarodela tudi pri nas, vse generacije poslušalcev so malce sramežljivo poplesavale, definitivno za zagreto prepevale Power to the people, Soup song pa je zaradi svoje melodije (ki jo je ukradla škotski ljudski pesmi My Bonnie Lies over the Ocean) privabljala nasmeške na obraze.

Kombinatke Kombinatke Kombinatke Kombinatke Kombinatke Kombinatke

Poudarek pa so dekleta in žene, kot se na tak dan spodobi, dale na tri pesmi. Prva je pesem Bread and Roses, ki so jo ameriške delavke prepevale, ko so se na cesti uprle nevzdržnim pogojem dela, izkoriščanju, poniževanju in nepoštenemu plačilu. Naslednja je pesem Sestre, le k soncu, svobodi, ki obstaja tudi v moški obliki, same pa jo izvajajo, se ve, v ženski različici. Tretja pesem, ki je imela včeraj še dodatno moč, pa je Ženska himna. Ta se je iz Rusije razširila po Evropi, v Slovenijo je prišla v času NOB in predstavlja budnico ženstva.

Kombinatke Kombinatke Kombinatke Kombinatke6 Kombinatke Kombinatke

Energije, ki jo pevke dajejo publiki, pa se ne da opisati. Prav vse članice so na odru nasmejane, očitno je, da so srečne, ker so tam, da pojejo z veseljem in užitkom, zase – za svojo dušo –, ampak da so pripravljene in željne te svoje občutke deliti z nami. Tako vsem, ki ste včeraj ostali pred zaprtimi vrati prepolne dvorane, priporočam, da budno spremljate njihove koncertne datume in kupite karte, dokler so še vroče.

[youtube id=”YIp11TbfF8o” width=”715″ height=”402″]

Ženski pevski zbor Kombinat – Jutri gremo v napad + Nabrusimo kose – Live, Ljubljana

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani