Melanholiki so slovenska glasbena skupina, ki so na slovenskem glasbenem področju dejavni že vse od leta 1981. Kljub svoji dolgi kilometrini pa skupini ne manjka svežih idej, inspiracije in novega zagona. Svoj preboj me širše poslušalstvo je skupina dosegla z vsem znano pesmijo Anja (o tebi se mi sanja), ki smo jo svoj čas mrmrali skorajda vsi.

To pesem je skupina izdala leta 1986, vse odtlej pa se je band preusmeril v preigravanje in prirejanje starejših pesmi različnih glasbenih zvrsti. Na ta način so v starejše komade vnesli svojo svežo interpretacijo in tako poskrbeli za ponovno oživitev marsikatere skladbe. Njihov repertoar je precej širok. Tako jih ni mogoče povsem popredalčkati, saj preigravajo skladbe in izvajalce iz vseh vetrov. Tako so se lotili pesmi Elvisa Presleya, Louja Reeda, Franka Zappe, Adriana Celentana in še mnogih drugih. Pred leti so v Studiu City za skupino Melanholiki rekli, da so pravzaprav najboljši klubski band pri nas.

Melanholiki Melanholiki Melanholiki

Melanholiki tudi sebe dojemajo kot klubski band. Pogosto namreč nastopajo po klubih po vsej Sloveniji in preigravajo raznoliko glasbo, v kateri vsak najde nekaj zase. Omejitev klubskega banda pri nas je žal – kot pri večini stvari – naša majhnost. V Sloveniji je namreč precej malo takšnih klubov, kjer bi imeli koncerte v živo in bi na ta način privabljali svoje obiskovalce. Melanholike sestavlja šest članov. Glavni vokal in klaviaturist je Marko Stabej. Na kitari je moč slišati Miha Mucka, na basu pa Matjaža Zorko. Za bobni sedi Jaka Vadnjal. Poleg standardnih elementov je moč v skupini slišati še klarinet, na katerega spretno piha Žiga Arh in saksofon, ki ga obvladuje Nejc Bolka. Že sam nabor inštrumentov priča o širini glasbe, ki jo izvajajo Melanholiki, hkrati pa je dokaz za polnost zvoka in instrumentalno dovršenost skladb.

Kot klubski band se seveda na vsakem nastopu trudijo zadovoljiti in navdušiti svoje poslušalstvo. Njihovi nastopi so kakor pisan kalejdoskop zvokov in le malokdaj se zgodi, da ne bi na repertoarju skupine slišali vsaj enega komada, ki ga uvrščamo med svoje najljubše pesmi. Tudi band pravi, da so izkušnje pokazale, da je njihov repertoar tako širok in uglašen, da je na njem skoraj gotovo najljubša pesem vsaj polovice poslušalcev oziroma obiskovalcev koncerta. To pa seveda ne pomeni, da so Melanholiki skupina brez hrbtenice, ki bi za obiskanost svojih koncertov igrala praktično kar koli. Skupina ima svoj značilen in prepoznaven zvok, talent in izjemno melodičnost. V svojih interpretacijah in priredbah se lotevajo pesmi, za katere imajo sveže in inovativne preobleke.

Na njihovih koncertih se tako ni bati, da bi iz klarineta izvabljali alpsko – zabavne zvoke ali pa da bi basovski boben presegel 120 udarcev na minuto. Sicer pa je skupino najbolje slišati v živo in se tako na lastna ušesa prepričati o njihovi melodičnosti in kvaliteti. Velika verjetnost je sicer, da bodo na koncertu zaigrali prav vam najljubšo pesem, zna pa se zgoditi, da vam katera iz repertoarja skupine tudi ne bo preveč pri srcu. V vsakem primeru je skupina Melanholiki samosvoj klubski band, ki je zares eden redkih pri nas, ki si to ime tudi v celoti zasluži.

[youtube id=”407yRnXQkCU” width=”715″ height=”402″]

Melanholiki v živo v ljubljanskem Orto Baru 26. 1. 2013. Melanholiki izvajajo pesem Koračnica.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani