Na mrakoben in deževen petek, 24.5.2013, smo pričujoči v Komuni Kina Šiška dobili prav tisto, kar smo potrebovali. Finska peterica nam je postregla z zajetno dozo čiste pozitivne energije, za katero poslušalec na prvi pogled kar težko verjame, da prihaja z mrzlega severa.

Malo dvorano Kina Šiška je na petkov večer napolnila pretežno mlajša generacija, vzdušje pa je bilo že od vsega začetka prijetno in zaradi majhnosti prostora tudi precej intimno.

Večer so ogrevali domači (Logatec/Ljubljana) garažni rokerji Barely Modern. Uigrano trojico sestavljajo Žiga Petkovšek (vokal/kitara), Miha Kononenko (bas) in Jan Vihar (bobni). Zasedba se je izkazala in je pri poslušalcih s svojo poslušljivo mešanico rocka in novega vala dosegla zelo dober odziv ter tako tudi uspešno pripravila teren za prihajajoče glavne akterje večera.

Ko se je na odru pojavila težko pričakovana skupina French Films (Johannes Leppänen, Santtu Vainio, Antti Inkiläinen, Mikael Jurmu, Tuomas Asanti), se je sprva morda zdelo, da za vseh pet radoživih fincev (v nekoliko hipsterskih opravah) na odru sploh ne bo dovolj prostora, vendar se je kasneje izkazalo, da ga imajo dovolj tako za udobno igranje, kot tudi za dobro mero pripadajočih vragolij skupaj s skakanjem in namernim zaletavanjem po odru. Svoj nastop so že začeli energično in Johannes Leppänen se je predstavil kot pravi frontman ter nas prepričal tako s korektno izvedbo kot tudi s karizmo in dobrim kontaktom s (pretežno žensko) publiko. Skupina je tekom večera odlično stopnjevala energičnost in poslušalce ves čas držala na nogah. French Films v svojih precej kratkih skladbah meša vplive post punka, novega vala, surf rocka in drugih zvrsti, zelo izrazit pa je tudi vpliv rocka šestdesetih in sedemdesetih, ki gre vedno dobro v uho. Čeprav si moramo priznati, da pravzaprav v svojih skladbah ne počnejo ničesar revolucionarnega, saj se vztrajno držijo ustaljenega izbora nekaj akordov in preverjenih ritmov, jim hkrati tudi ne moremo ničesar očitati. Kar delajo, namreč počnejo zelo dobro in ob tem očitno tudi uživajo, skupaj z njimi pa smo na ta večer v energiji, ki so jo neprestano izžarevali simpatični finci, uživali tudi obiskovalci in vzdušje v dvorani je bilo temu primerno ves čas zares odlično. Poslušalci so se še posebno razživeli ob nekoliko bolj znani skladbi Golden Sea, ki je bila zagotovo eden od vrhuncev večera. Za tiste poslušalce, ki njihove diskografije ne poznamo v detajle, se je sicer velik del skladb zdel precej podoben, vendar pa ta vtis vzdušja na nikakršen način ni pokvaril.

Posebno doživetje večera je bil veliki finale s skladbo You Don’t Know ob kateri so številni poslušalci tudi zapeli, fantje pa so na oder poleg svoje ekipe povabili tudi navdušeno publiko, ki se je seveda z veseljem odzvala in na koncu se je bilo skorajda težko odločiti ali je več ljudi na odru ali pod njim.

Petkov večer je bil tako poln pozitivnega vzdušja, dobrih vibracij in eksplozivne energije. Poslušalci, ki so nekaj minut po enajsti uri zapustili dobro ogreto Komuno Kina Šiška, so bili vidno zadovoljni z videnim in slišanim, pozitivna energija pa jim bo gotovo pomagala prebroditi tudi prihodnje turobne dneve.

 

French Films je finska indie zasedba, ki ustvarja poslušljivo mešanico zvoka šestdesetih, post punka, novega vala in surf rocka, med svojimi vplivi navajajo velikane kot so The Beach Boys in The Ramones.

Skupino sta leta 2010 ustanovila Johannes Leppänen (kitara, vokal) in Joni Kähkönen (kitara, vokal), pridružili pa so se jima še Santtu Vainio (klaviature, vokal), Antti Inkiläinen (bobni) ter Mikael Jurmu (bas, vokal), ki ga je leta 2012 zamenjal Tuomas Asanti. Sprva z zasedbo niso imeli resnješih načrtov in se je rodila bolj kor stranski projekt, vendar pa jih je presenetil odličen odziv kritikov in javnosti na prvi EP Golden Sea, ki so ga izdali v letu 2010 pod okriljem založbe GAEA.

Njihov prvi album Imaginary Future (2011), ki so ga sami opisali kot mešanico punka in sanjavega popa, je naletel na zelo pozitivne ocene ter zasedbi priboril tudi predvajanje na radijskih valovih tako po osrednji Evropi kot tudi na Finskem. Tekom let 2011 in 2012 so nastopili na mnogih festivalih po severni Evropi ter nanizali lepo število koncertov širom Evrope in celo na Japonskem.

Januarja letos so prejeli nagrado EBBA (European Border Breakers Award), februarja pa so javnosti predstavili nov singel Latter Days, ki je napovedal njihov drugi album, White Orchid, ki so ga izdali v začetku maja. Sami ga opisujejo kot zrel, nekoliko bolj živahen album, s katerim so želeli zaviti v bolj psihadelično smer, a ohraniti minimalistično filozofijo treh akordov.

V Kinu Šiška se nam bodo predstavili v nekoliko drugačni zasedbi, saj so pred le nekaj dnevi na svojem Facebook profilu objavili, da zaradi zdravstvenih težav Joni ne bo mogel nadaljevati s turnejo. Na odru se jim bo namesto njega pridružil nekdanji basist Mikael Jurmu. Kot predskupina bo poslušalce v Kinu Šiška ogrevala domača garažno-rockerska skupina Barely Modern.

Diskografija:

  • Golden Sea (EP, 2010)
  • Imaginary Future (2011)
  • White Orchid (2013)

Spletna stran:

[youtube id=”sOxNOxfQqMo” width=”715″ height=”402″]

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani