Rock Otočec je nedvomno eden od slovenskih najbolj odmevnih in obiskanih festivalov na prostem. Vsako leto se festivala udeleži veliko število ljubiteljev rocka. Festival Rock Otočec ima dolgo zgodovino. Sprva je šlo za lokalni, torej dolenjski, glasbeni festival, ki se je prvič odvijal leta 1976. Z letom 1997 je Rock Otočec postal redna prireditev in odtlej festival poteka 3 dni v začetnih dneh julija. Sinonim za festival je gotovo blato in zabava. Navadno je festival potekal na travniku na Otočcu ob reki Krki, nekaj časa pa se je odvijal na letališču Prečna pri Novem mestu. Letos se festival prestavlja v našo prestolnico, na Dunajsko cesto v Ljubljani – gostilo ga bo namreč mestno kopališče Laguna. V preteklosti je na festivalu nastopilo že okrog 1500 različnih glasbenikov iz kar 20 različnih držav. Skupno se je festivala udeležilo že preko 100.000 obiskovalcev. Na to je glavni organizator festivala Rock Otočec, Franci Kek, gotovo izjemno ponosen, saj vsi ti podatki Rock Otočec postavljajo med najbolje obiskane in legendarne festivale pri nas.

Letos se bo Rock Otočec odvijal že sedemnajstič in sicer med 5. in 7. julijem. Začetek festivala je tako petek ob 13.00 uri, festival pa se zaključuje v nedeljo ob 19.00. Glavna festivalska dneva sta seveda petek in sobota. Že v začetku junija so organizatorji sporočili končno listo vseh nastopajočih na letošnjem Rock Otočcu. Glavni nastopajoči so gotovo Papa Roach, ki bodo v Ljubljano zagotovo privabili veliko ljubiteljev rocka in metala. V petek se bo na glavnem odru zvrstilo kar nekaj uspešnih in prepoznavnih domačih in tujih izvajalcev. Za vrhunec večera bodo gotovo poskrbeli Dubioza kolektiv – bosanski raparski dvojec, ki je znan po svojih instrumentalnih podlagah, udarnih ritmih in družbeno-kritičnih besedilih. Občinstvo bodo pred njimi dobro ogreli že slovenski izvajalci – Mi2 in Elvis Jackson. Pred njimi se bodo zvrstili še mnogi priljubljeni izvajalci, na primer Hamo & Tribute 2 love, ki bodo poskrbeli, da bo občinstvo že v poznih popoldanskih urah dobro ogreto in plesno razpoloženo.

Na glavni festivalski dan, v soboto 6.7., bo prvi vrhunec večera gotovo predstavljala znana kalifornijska zasedba Papa Roach. Skupina je svetovno poznana in priljubljena, v svojih 20 letih delovanja pa so prodali že več kot 18 milijonov albumov širom po svetu. Papa Roach so organizatorji Rock Otočca uspeli ujeti med njihovo evropsko turnejo. Papa Roach bodo poskrbeli za vse tiste, ki se na Rock Otočec odpravijo zaradi kvalitetne glasbe, ki se giblje nekje med metalom, hardrockom, punkrockom in popom. Glavni festivalski vrhunec sobotnega večera pa bodo kanadski punk rockerji Billy Talent. Gre za izjemno nadarjene glasbenike, ki so v svoji karieri prejeli kar nekaj vidnih in zvenečih nagrad, kot so na primer MTV Awards, EchoAwards, MuchMusic in še katero. Billy Talent so že igrali na svetovnih odrih, kot je na primer oder na festivalu Rock am Ring ali Rock im Park. S tem bo zagotovo poskrbljeno za vse tiste, ki imajo raje nekoliko trši zvok kitar, ob spremljavi izjemno melodičnih zvokov. Pred obema tujima zasedbama bodo obiskovalce ogrevali tudi nekateri domači gostje. Tako bodo na Rock Otočcu 2013 v soboto zaigrali tudi Niet, ki so se leta 2008 vrnili na slovensko glasbeno prizorišče in si nemudoma pridobili veliko število slovenskih poslušalcev. Velika atrakcija sobotnega večera so gotovo tudi Let 3, ki bodo s svojo provokativnostjo gotovo poskrbeli za dober šov in odličen žur. Nepozabno bo gotovo tudi z novomeško skupino Rudolfovo, ki je nastopila že daljnega leta 1976, na prvem Rock Otočcu.

Poleg glasbenih nastopov, se bodo na bazenu Laguna dogajale še mnoge druge dejavnosti. Poleg kopanja bo dnevni program nastajal ob pomoči skupine Spletni talenti. Poleg tega bo poskrbljeno tudi za obilico smeha – z improgledališčniki Improleptika. Prav tako se bo na odru zvrstilo nekaj Stand up komikov, kot so na primer Jonas, Goc, Klavdija Vlaj, Dušan Tomić-Dule, Goran Furjan in drugi. Poleg tega bodo občinstvo navduševali še razni artisti, akrobati, žonglerji, vrvohodci in mnogi drugi. Obiskovalcem festivala Rock Otočec tako gotovo ne bo dolgčas, na voljo jim bo na primer tudi šola potapljanja.

Cene vstopnic so za tri-dnevni festival, ki ponuja tako veliko različnih dejavnosti in odličnih domačih in tujih izvajalcev, povsem sprejemljive. Do 17. junija so bila še nekoliko cenejše, sedaj pa jih je mogoče kupiti po 41 evrov (vstopnica za petek in soboto) in za 26 evrov (eno-dnevna vstopnica). Po vsem zapisanem je jasno, da je Rock Otočec 2013 gotovo festival, ki ga letošnje poletje ne smete zamuditi.

Po skoraj desetih letih se v Ilirsko Bistrico, na oder Mladinskega kluba Nade Žagar, vračajo Srečna Mladina, skupaj z domačimi Low Peak Charlie. Eksplozija rocka v vseh možnih oblikah se bo zgodila v soboto, 27.4.2013, s pričetkom ob 21.00. uri (in niti minuto kasneje). Prvi bodo bistriško občinstvo ogreli Primorci Low Peak Charlie, za njimi pa bodo na oder stopili Srečna Mladina.

Ljubljanska zasedba Srečna Mladina je svoje ime povzela po pesmi legendarne skupine Niet. Odkar so se fantje prvič zbrali je minilo že 20 let, svoj prvi koncert so odigrali na OŠ Vita Kraigherja, zdaj pa nastopajo na tako velikih kot malih odrih po celotni Sloveniji. Srečna Mladina je menjala že kar nekaj članov. Trenutno zasedbo, ki je skupaj od leta 2004, sestavljajo Vlado Mihajlovič, Andrej Zavašnik, Peter Dekleva in Gašper Gantar. V MKNŽ-ju je skupina igrala že dvakrat, prvič leta 1997, drugič pa leta 2004. Oba koncerta sta bila fenomenalna in tudi tokrat se nam obeta odličen žur.

Low Peak Charlie je 4-članska zasedba, ki prihaja iz vseh koncev Primorske. Andrej Kresevič – Fučkar, Luka Križman – Jimi, Lovro Velušček – Lušči in Blaž Kocina – Kocina so prvič svoje glasbene moči združili v času študiranja, leta 2008. Glasbeno ustvarjanje se je odvijalo v Mestnem Logu in aprila 2012 je luč sveta uvidel njihov prvi album Kdo bo Komu. Fantje imajo veliko za povedati, predvsem slovenskim politikom, njihove izpovedi pa boste lahko slišali v mešanici hard rocka in funka. Njihova energija na odru je nepopisna in prav tako – če ne še bolje – bo tudi v Ilirski Bistrici.

Kolektiv Mladinskega kluba Nade Žagar vas vabi na pravo rockersko poslastico, zato koncerta ne smete zamuditi. Dogajanje se bo zaključilo ob 23.00 uri.

www.srecnamladina.si
www.lowpeakcharlie.com

V poplavi bendov, ki gradijo na marketingu in skrbijo zgolj za neko zunanjo podobo in na sceni, kjer so današnji ”rockerji” samo še bleda senca tistega, kar rock pooseblja, od časa do časa le zapiha svež veter sprememb. Tam najdemo tudi rockersko zasedbo D’Smokers.

Jaz, ki sem že v letih in se na glasbo devetdesetih spominjam z nostalgijo, sem dolgo pogrešala bende, ki bi še delali to, kar so nekoč Nirvana. Na slovenski sceni zvezde Nietov ali Big Foot Mame na srečo še niso zašle in so pravi balzam za ušesa navajena trših ritmov in nepocukranih besedil. Zakaj omenjam te legende rock glasbe? Ker so vplivale na ustvarjanje mlade štajerske zasedbe D’Smokers. So na začetku svoje glasbene poti, a že z lastnimi skladbami, ki so zelo neposredne in odsev pesniškega talenta glavnega vokalista Primoža Rajtmajerja, ki poezijo spretno preliva v uglasbene besede. Skladbe kot so Dan za samomor, Ženske s polic in Pekel na zemlji so že s samimi naslovi zelo zgovorne in prav lahko bi jih prebirali na kakšnem literarnem večeru, vendar pa podkrepljene s kitarami in bobni, veliko bolj pridejo do izraza.

Skupina D’Smokers je nastala avgusta 2012 z željo po igranju kakovostne rock glasbe oz. podobnih zvrsti v postavi Primož Rajtmajer vokal, Matija Furlan kitara, Dominik Jemec kitara, Miha Klevže bobni in Ado Čaušević bas kitara. Kmalu zatem so posneli svoj prvi demo posnetek avtorske pesmi Pekel Na Zemlji s pomočjo MARŠ-evcev (op. a. Radio MARŠ), pri kateri je na bas kitari vskočil Jani Tisler. Nato sta v skupino prišla člana Jabolčnih Štrudlov Domen Kodrič na kitari in Martin Duh na bobnih, in z basistom Jakom Kodričem so odigrali koncerta v Malečniku ter v klubu Rokaj. Skupini se je za kratek čas pridružila celo bobnarka Barbara Selišek, s katero so odigrali koncert v dvorani Gustaf v Mariboru. Potem sta v skupino prišla bobnar Aleš Strnad in basist Sebastijan Kužner, s katerima so odigrali koncert v MC-ju. Pred kratkim pa se je skupini ponovno pridružil Domen Kodrič.

Igrajo zmes rocka, grungea, punka, metala ter podobnih glasbenih zvrsti. Skupaj so sicer zelo kratek čas, a fantje zagotovo mislijo resno. Na svoj prvenec še čakajo in glede na njihovo osredotočenost in odločnost ne gre dvomiti, da ga bodo v prihodnosti tudi ustvarili in izdali. Uspeh jim trenutno še ne predstavlja glavnega cilja, temveč je po besedah vokalista Primoža bolj v ospredju ”ustvarjanje kvalitetne glasbe, saj nočejo igrati na prvo žogo, da bi nekaj ustvarili in dali ljudem, ampak mora biti to narejeno dobro, spontano in z dušo.”

Za rock še vedno velja, da ga je najbolje doživeti v živo. Eden večjih nastopov so D’Smokers že imeli v prej omenjenih mariborskih klubih, kjer so navdušili tako z avtorskimi skladbami kot s tistimi, ki jim služijo za navdih, ker pa se tudi poletje nezadržno bliža, jih bomo zagotovo lahko videli na kakšnem od lokalnih glasbenih festivalov.

Za vse tiste, ki ste že naveličani poštirkanih glasbenih izvajalcev, ki so zavzeli večino svetovne, pa tudi domače rock scene in so rock’n’rollu vsilili nič drugega kot navaden pop, imajo D’Smokers tisto, čemur sami pravijo pure rock’n’roll.

[youtube id=”xSO1FKxXsRg” width=”715″ height=”402″]

D’Smokers – Pekel na zemlji

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani