Nuša Derenda je glede na obiskanost njenih koncertov in njeno do sedaj prehojeno glasbeno pot, gotovo med najuspešnejšimi slovenskimi zabavnimi pevci. Njena kariera se je začela že kmalu po njenem rojstvu, leta 1969, ko je že kot majhna deklica pokazala, da ima veliko veselje do glasbe in pevski talent. Že kot otrok je tako rada nastopala in pela, ter si na ta način nevede tlakovala svojo nadaljnjo pot. Tekom odraščanja je ves čas gojila svojo ljubezen do petja. Nastopala in pela je v raznih zborih, tudi kot solistka, obiskovala je glasbeno šolo in se tudi naučila igrati na harmoniko.

Že ob koncu osnovnošolskega izobraževanja je skupaj s skupino mladih glasbenikov naredila prve korake v slovenski svet šov-biznisa. V srednji šoli je nato spoznala svojega današnjega soproga, ko je njegova skupina ravno iskala pevko. Izbrali so Nušo, ki je tedaj tudi obiskovala pevske vaje pri gospe Nadi Žgur. Nuša se je sicer šolala za vzgojiteljico, a usoda je imela z njo nekoliko drugačne načrte. Najprej je sicer omenjena skupina razpadla, pot pa je Nuša nadaljevala v novi zasedbi, ki je imela preko 150 nastopov na leto, doma in v tujini. Skupaj s skupino je Nuša nastopala kar sedem let in se tako še dodatno utrdila kot samostojna solistka in pevka. Nenazadnje je bila samostojna glasbena pot in samostojen glasbeni album tudi njen velika želja.

Po zmagi v oddaji Orion, leta 1998, kjer je pela čudovito skladbo Vzemi me veter, se ji je v slabem letu izpolnila želja in posnela je istoimenski album Vzemi me veter. Poleg zmage v oddaji Orion, je bila po izidu albuma na Slovenski popevki proglašena za najboljšo pevko in dosegla drugo mesto po izboru občinstva na festivalu Melodij morja in sonca, kjer je prepevala pesem Boginja. V naslednjih letih se je z znanimi skladbami kot so na primer Čez dvajset let, Ne kliči me še dodatno ustalila v srcih njenih poslušalcev in oboževalcev, hkrati pa je za svoje glasbeno delo prejela še precej nagrad. Že leta 2000 je izdala naslednji album z naslovom Ni mi žal, ki je dosegel velik uspeh. Naslednje leto, torej leto 2001, je Nuša za piko na i osvojila prvo mesto na Emi s pesmijo ne, ni res (ali kasneje prevedeno v angleščino Energy), s katero nas je tudi zastopala na Evrosongu v Kopenhagnu, kjer je uspeh doma potrdila še z mednarodno priznanim odličnim sedmim mestom. Njen evrovizijski nastop še danes velja za enega izmed najboljših nastopov slovenskih predstavnikov na Evrosongu.

Po tej odlični izvedbi zares dobre pesmi so se Nuši odprle poti tudi na mnoge mednarodne odre, kar je s pridom izkoristila. Tako je nastopala v Romuniji, Nemčiji, na Hrvaškem in še kje. Na nek način je bilo leto 2001 zares Nušino leto, saj je povrhu vsega prejela še Viktorja popularnosti na področju glasbe. Nuša Derenda je bila istega leta tudi nominirana za laskavi naslov Slovenka leta. S svojo pesmijo Ni mi žal pa je prejela Zlatega petelina.

Tudi v naslednjem letu so se uspehi nadaljevali. Nuša je zmagala na Slovenski popevki, s skladbo Pesek v oči, ki je še danes ena izmed izjemno pogosto predvajanih sklad na slovenskih radijskih postajah. Konec leta 2002 je izšla že tretja samostojna plošča, ki jo je Nuša poimenovala Na štiri oči. V letu 2003 je zmagala še na Hitovem festivalu, kjer je pela pesem V ogenj zdaj obleci me, za katero je prejela tudi številne nagrade strokovne žirije. Na festivalu je Nuša nastopala s spremljevalnim bendom Primavista, kateri jo spremlja še danes. V letih, ki so sledili je Nuša izdala še ploščo svojih največjih uspešnic, za katero je prejela tudi Srebrno plaketo, ki jo podeljuje RTV Slo. Po zares uspešni glasbeni poti, se je Nuša odločila, da bo svoje cilje zastavila nekoliko višje. Tako se je leta 2006 odločila za samostojni koncert v Cankarjevem domu, ki je bil zelo uspešen. V letu 2008 je izdala novo ploščo Prestiž. Tega leta je praznovala tudi 10-letnico svojega delovanja na slovenski glasbeni sceni. Poleg izjemne glasbene kariere pa živi Nuša tudi srečno družinsko življenje s soprogom in dvema sinovoma.

[youtube id=”Y4mlgyFAPhU” width=”715″ height=”402″]

Nuša Derenda v živo na Kongresnem trgu v Ljubljani, 1. 1. 2013 s priredbo pesmi Gardelin, ki jo v originalu izvaja Severina.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani