Britanska pevka Birdy je s svojimi inovativnimi priredbami v zadnjih dveh letih postala pravi fenomen, njeni videi na Youtubu dosegajo več deset milijonov ogledov, v preteklih dveh letih pa je s singli zasedala vrhove evropskih lestvic. Z nekaj zamude lahko v zadnjih mesecih njeno izvedbo People Help the People slišimo celo na slovenskih radijskih postajah.

Za umetniškim imenom Birdy stoji komaj šestnajstletna Britanka Jasmine van den Bogaerde angleško-belgijsko-nizozemskih korenin. Pri sedmih letih je začela igrati klavir in pri osmih že začela sestavljati svoje prve skladbe. Širši javnosti se je prvič predstavila leta 2008 pri rosnih dvanajstih letih na britanskem glasbenem tekmovanju Open Mic UK. Navdušila je z avtorsko skladbo So be Free, pometla s konkurenco in domov odnesla tako nagrado za kategorijo pod osemnajst let, kot tudi skupno nagrado.

Debitantski album, naslovljen preprosto Birdy, je posnela skupaj z Garethom Hendersonom v River Studios. Izšel je novembra 2011 pri založbi 14th Floor, Atlantic
in morda je bil nekoliko previdna poteza, saj vsebuje deset priredb ter le eno avtorsko skladbo (Without a Word). Najbolj odmevni singli z omenjenega album so bili Skinny Love (ki ga v originalu izvaja Bon Iver), Shelter (The xx), People Help the People (Cherry Ghost) in 1901 (Phoenix). Ustvarjalci so se med drugim odločili za album priredb tudi zato, da so mlado glasbenico nekoliko razbremenili in ji dali še nekaj časa, da dozori kot avtorica.Čeprav morda album zbranih priredb na prvi vtis deluje nekoliko neizvirno, pa je vendarle dobra predstavitev izvajalkinega sloga in napoveduje, da je sposobna izjemne interpretacije.

Leta 2012 je skupaj z Mumford & Sons prispevala skladbo Learn Me Right za Pixarjev Brave (Pogum) in zanjo prejela tudi svojo prvo nominacijo za nagrado Grammy.

Birdy med svojimi vplivi navaja Lykke Li, Paola Nutini in Adele, predvsem pa izpostavlja svojo mamo Sophie, koncertno pianistko, ki jo je tudi navdušila za igranje klavirja.

Kritiki s težavo opisujejo njen zasanjan in eteričen slog. Nekateri jo skušajo primerjati s Kate Bush, spet drugi s Tori Amos, vsi pa so si enotni, da je njena interpretacija unikatna in nalezljiva, njen talent skorajda neverjeten, ona pa za svoja leta deluje izjemno odraslo in zrelo. Čeprav na prvi pogled morda izgleda zadržana in nekoliko sramežljiva, pa publiko prevzema s svojim značilnim glasom in na odru deluje v prvi vrsti preprosto, iskreno a vedno zbrano. Prav ta podoba nenajstniške najstnice, ki daje vtis, da (v nasprotju s svojim odrskim imenom) stoji z nogami trdno na tleh in počne to, kar jo zares veseli, pa poslušalstvo še toliko bolj pritegne, zlasti v času premnogih glasbenih izvajalcev, ki v bolj kot ne prodajajo svojo zunanjo podobo.

Birdy že pripravlja svoj naslednji album, ki pa bo tokrat vseboval avtorske skladbe. Poslušalstvo ga pod vtisi debitantskega albuma seveda že nestrpno pričakuje, vsi pa se hkrati sprašujemo, kako se bo njena glasbena pot razvila v prihodnjih letih, saj je njen potencial zares izjemen.

V vsakem primeru si želimo slišati še več in verjamemo, da se njena zgodba šele začenja. In verjetno se marsikdo ob poslušanju njenih skladb vedno znova vpraša, kaj je sam počel pri šestnajstih.

Singli:

  • Skinny Love (2011)
  • Shelter (2011)
  • People Help the People (2011)
  • 1901 (2012)

Diskografija:

  • Birdy (2011)

[youtube id=”aNzCDt2eidg” width=”715″ height=”402″]

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani