French Films je finska indie zasedba, ki ustvarja poslušljivo mešanico zvoka šestdesetih, post punka, novega vala in surf rocka, med svojimi vplivi navajajo velikane kot so The Beach Boys in The Ramones.

Skupino sta leta 2010 ustanovila Johannes Leppänen (kitara, vokal) in Joni Kähkönen (kitara, vokal), pridružili pa so se jima še Santtu Vainio (klaviature, vokal), Antti Inkiläinen (bobni) ter Mikael Jurmu (bas, vokal), ki ga je leta 2012 zamenjal Tuomas Asanti. Sprva z zasedbo niso imeli resnješih načrtov in se je rodila bolj kor stranski projekt, vendar pa jih je presenetil odličen odziv kritikov in javnosti na prvi EP Golden Sea, ki so ga izdali v letu 2010 pod okriljem založbe GAEA.

Njihov prvi album Imaginary Future (2011), ki so ga sami opisali kot mešanico punka in sanjavega popa, je naletel na zelo pozitivne ocene ter zasedbi priboril tudi predvajanje na radijskih valovih tako po osrednji Evropi kot tudi na Finskem. Tekom let 2011 in 2012 so nastopili na mnogih festivalih po severni Evropi ter nanizali lepo število koncertov širom Evrope in celo na Japonskem.

Januarja letos so prejeli nagrado EBBA (European Border Breakers Award), februarja pa so javnosti predstavili nov singel Latter Days, ki je napovedal njihov drugi album, White Orchid, ki so ga izdali v začetku maja. Sami ga opisujejo kot zrel, nekoliko bolj živahen album, s katerim so želeli zaviti v bolj psihadelično smer, a ohraniti minimalistično filozofijo treh akordov.

V Kinu Šiška se nam bodo predstavili v nekoliko drugačni zasedbi, saj so pred le nekaj dnevi na svojem Facebook profilu objavili, da zaradi zdravstvenih težav Joni ne bo mogel nadaljevati s turnejo. Na odru se jim bo namesto njega pridružil nekdanji basist Mikael Jurmu. Kot predskupina bo poslušalce v Kinu Šiška ogrevala domača garažno-rockerska skupina Barely Modern.

Diskografija:

  • Golden Sea (EP, 2010)
  • Imaginary Future (2011)
  • White Orchid (2013)

Spletna stran:

[youtube id=”sOxNOxfQqMo” width=”715″ height=”402″]

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani