Duo Raveonettes je danska različica znanega ameriškega para Bonnie in Clyde. Skupina, sestavljena iz dveh članov, obstaja na glasbenem prizorišču že dobrih deset let. Njuno poslušalstvo je najbolj navdušeno nad njunim podtalnim rokovski zvokom. Tudi zadnji album skupine The Raveonettes, imenovan Observator, je jeseni lani navdušil poslušalstvo skupine širom po Evropi.

Sicer je duo nase opozoril že leta 2003 z dobro sprejetim uvodnim EP-jem Whip It On. Ravno ta album je med kritiki požel veliko pozitivnih komentarjev in je istega leta prejel tudi nagrado za ploščo leta na Danskem. The Raveonettes tako svoje poslušalce in glasbene kritike prepričajo s svojim hipnotičnim pop rock zvokom, ki ga prepletajo z elementi surfa. Nekateri duo uvrščajo v skupino tako imenovanega nojz-popa, zaradi elementov surfa pa ju je mogoče uvrstiti tudi med izvajalce rokenrola. Duo je tako Dansko preplavil s svežino in kakovostjo sodobnega rocka. Navadno se nad njima navdušujejo tudi tisti, ki imajo raje nekoliko temnejše odtenke, spontanost in prvinskost. Kljub uspešni in zanimivi poti skupine, pa so bili začetki dua precej bolj negotovi.

The Raveonettes The Raveonettes The Raveonettes

Na začetku je namreč eden izmed članov, Sune, po Ameriki neuspešno iskal glasbenike, ki bi sodelovali v njegovi začrtani glasbeni viziji. Ker mu to iskanje ni obrodilo sadov, je nazadnje morda usoda poskrbela, da je doma, na Danskem, našel tisto, kar je iskal na drugem koncu sveta. Tako je v Kopenhagnu našel Sharon, ki je ustrezala viziji, ki si jo je zamislil Sune. S Sharon si tako nista delila le stila in glasbenih vplivov, temveč sta hitro oblikovala skupen glasbeni band, ki sta ga poimenovala po skladbi Buddy-ja Holly-ja.

The Raveonettes The Raveonettes The Raveonettes

The Raveonettes The Raveonettes The Raveonettes

Na domačih tleh sta zaradi psihadeličnosti in garažnega vibe-a, ki ga je mogoče najti v njuni glasbi, skoraj preko noči postala najbolj vroča rokerja. Zaradi velikega zanimanja za skupino, sta hitro dobila ponudbo za milijonsko pogodbo s Columbio. Skozi leta je njuna glasba tako dobila svoj specifičen izraz, ki ga zaznamuje ostrina, umazan zvok kitar in  določeno mračnjaštvo. Svojo glasbo sta okrepila še s primesmi starodobnega rokenrola in sodobnimi elektronskimi preparati. Ker je duo The Raveonettes prehodil že dolgo in uspešno glasbeno pot, je povsem normalno, da se skozi leta tudi njihov zvok nekoliko spremenil in izpilil. Tako sta na zadnjih albumih nekoliko opustila sicer zanju značilne surfovske elemente. Album Observator je poseben tudi zato, ker sta na njem sodelovala s producentom Richardom Gottehrerjem, ki je produciral že mnoge albume izjemno uspešnih glasbenih ustvarjalcev.

The Raveonettes The Raveonettes The Raveonettes

The Raveonettes sicer danes večinoma prebivata v Ameriki, a se v njuni glasbi še vedno pozna vpliv njunih korenin in časa, ki sta ga preživela v domači Danski. Čeprav sta torej danes na drugem koncu sveta, se v njuni glasbi še zmeraj zrcali celotna glasbena pot, ki sta jo prehodila doslej. Skupina je tudi izjemno uspešna pri svojem koncertiranju širom po svetu, kjer je navadno vselej zelo dobro sprejeta. Na njihovih nastopih tako v ospredje stopi spontanost, trdota in umazanost kitarskega zvoka, od sebe pa duo oddaja neverjetno energijo, ki v gibanje hitro pripravi večji del občinstva. Skandinavska trdota se tako danes meša z ameriško eklektičnostjo, rezultat tega pa je duo The Raveonettes.

[youtube id=”Sxz2vP67kpQ” width=”715″ height=”402″]

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani