Za skupino Napravi mi dete večina ljudi še nikoli ni slišala. Gre za nekakšen slovenski unikum, saj česa podobnega na slovenskem glasbenem prizorišču doslej ni bilo mogoče slišati. Zanje mnogi, ki jih poznajo, znajo povedati sicer sami presežke – da so povsem samosvoji, da je njihova glasba nekaj še ne slišanega, da so spontani, odštekani in jih ni moč primerjati z ostalimi slovenskimi izvajalci, saj izvajajo glasbo na povsem drugem nivoju.

Skupino je zaenkrat moč slišati na katerem izmed njihovih koncertov, svoje posnetke posnetih pesmi pa objavljajo tudi na svoji myspace strani: myspace.com/napravimidete. Glasbe, ki jo igrajo, ni moč enostavno popredalčkati v katero od že obstoječih zvrsti. Še najbolj bi se približali opredelitvi njihovega zvoka, če rečemo, da gre pri skupini Napravi mi dete za mešanico sočnega trash popa z izjemno nenavadnimi vokali in drugimi zvokovnimi vložki. Še najbolj si boste to kombinacijo lahko predstavljali, če si zavrtite katero od njihov pesmi.

Napravi mi dete Napravi mi dete Napravi mi dete

Napravi mi dete pa niso posebni le zvokovno – zanimiva je tudi njihova vizualna podoba. Skupaj izgledajo kot nekakšna mešanica svetlečih lučk, zlatih okraskov, nenavadnih barv in najbolj nepričakovanih pripomočkov. Tudi njihov zvok je čudna mutacija nečesa nad-zemeljskega (beri: vesoljskega) in po-zemeljskega (beri: povsem diahronega, nehomogenega, celo razglašenega). Vse našteto seveda dela skupino Napravi mi dete za nekaj povsem drugačnega od že videnega in slišanega.

Nekaterim se sicer zdijo polni pretvez, saj menijo, da je njihova drugačnost igrana zgolj z namenom, da bi jih poslušalci in kritiki označili za drugačne in posebne. Kdor pa jih je slišal v živo, vam česa takšnega skoraj gotovo ne bo rekel. Skupina namreč na koncertu v živo deluje spontano, umetniško, nenarejeno, nezaigrano in srečno. Neka posebna radost se širi iz smeri odra, ki bi jo člani skupine Napravi mi dete verjetno precej težko le odigrali.

Band je sestavljen iz štirih članov : najprej sta tu brata Jure in Marko Lavrin, ki svoj talent preigravata tudi v bandih kot so Vortex Magnolia in We Can’t Sleep At Night, poleg njiju je basist Marko Širec, ki prav tako igra bas še pri Coma Stereo in pri Nina Bulatovix, kjer igra tudi Jure Lavrin. Na koncu sta tu še dve Dj-ki – Eva in Kukla, ki slišita na družno ime Svemir Mango. Obe sta že s svojo pojavo povsem svojevrstni, zanimiva pa je tudi njuna vloga na odru. Eva namreč igra na najrazličnejša glasbila, od katerih bi za nekatera večina rekla, da to sploh niso. Kukla pa je vokal, pri čemer je njeno petje vlogi vokalista dalo povsem nov in svojevrsten pomen. Obe DJ-ki se navdušujeta tudi nad hiphop-om, na debitantskem koncertu pa sta odlično, v ameriškem slengu, predstavili priredbo Jay-Z-jeve legendarne pesmi 99 Problems.

Ni kaj, širina in dolžina skupine Napravi mi dete je zares neizmerna in to je tudi razlog, da se na slovenski sceni tako močno razlikujejo od vsega že poznanega. Gotovo pa je njihova ne-popredalčkanost velika prednost, saj jim tudi za prihodnje pušča povsem odprte možnosti. Hkrati pa njihove poslušalce pušča na trnih, kaj vse bodo morebiti še slišali od ustvarjajočih članov skupine. Njihova besedil so duhovita in netipična, na odru pa delujejo nekoliko hipnotizirajoče – njihov nastop je kot dolgo tripovsko popotovanje. Najbolje, da naslednjič na njihov nastop pridete sami in doživite to sveže in nekonvencionalno čudo, imenovano Napravi mi dete.

[youtube id=”jdb6fprCpJY” width=”715″ height=”402″]

Napravi mi dete – Šmorn

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani