Kantavtorska folk diva Nina Romić

Nina Romić je hrvaška glasbena ustvarjalka, ki ustvarja zanimivo in izjemno priljubljeno glasbo. Večina bi jo označila za hrvaško kantavtorsko folk divo. Nina Romić ni znana le znotraj meja svoje države, ampak je poznana tudi pri nas. Pri nas je tudi že nastopala in se tako priljubila tudi slovenskemu občinstvu. Mnogi hrvaški kritiki v Nini Romić vidijo uspeh svoje generacije, ki bi lahko s svojo glasbo povzela novo hrvaško kantavtorsko sceno in njen duh, tako imenovani spiritus movens.

Nina je poleg svojega odličnega glasu tudi izjemno lepo dekle, ki jo kamere ljubijo. Njeni glasbeni nastopi so brez dvoma eni izmed najboljših kantavtorskih nastopov ženske izvajalke ta čas. Nina ima izjemno odrsko prezenco in jo večinoma občinstvo takoj vzame za svojo. Mnoge, ki poznajo njeno glasbo, preseneča, da se za tako prodornim glasom in odlično glasbo skriva zgolj 25-letno dekle. Njena mladost je po drugi strani gotovo tisto, kar daje njeni glasbo posebno tenkočutnost in karizmatičnost. Nina Romić sicer prihaja iz Novega Zagreba. Pretežno preigrava lastne skladbe, pogosto in z veliko mero inovativnosti in ljubezni pa se loti tudi mnoge skladbe iz hrvaške ljudske zakladnice pesmi. To je tudi razlog, da je Nina najpogosteje označena tudi kot folk ustvarjalka, čeprav bi bila za njeno glasbo primerna tudi oznaka etno.

Nina Romić Nina Romić Nina Romić

Njena glasbena pot je že od začetkov njene glasbene kariere obetala veliko. Tako je leta 2007 izvedla sodelovanje z Dunjo Knebl. Skupaj sta ustvarjali na albumu Kite i Kitice, ki je bil tudi eden izmed nagrajenih albumov. Posebnost njenega glasu in načina izvajanja skladb je moč opisati s pridevniki kot so melanholično, psihedelično, tenkočutno. Poseben odtenek pa njeni glasbi gotovo dajejo mnogi folk elementi, ki jih Nina domiselno vpleta v svojo glasbo. Nina Romić je seveda posebna že zato, ker je ena redkih kantavtoric našega časa. Tovrstno glasbeno ustvarjanje je bilo namreč v preteklosti predvsem v domeni moških glasbenih ustvarjalcev, poleg tega pa je kantavtorstvo tudi izjemno zahteven način ustvarjanja glasbe, ki od glasbenika terja veliko mero talenta in mnogostranskosti.

Nina Romić Nina Romić Nina Romić

Kantavtorstvo pa je za Nino izjemno pomembno, saj ji omogoča brez nepotrebnih dodatkov in primesmi izraziti najbolj temeljna občutja in izkušnje. Nino Romić pa je včasih moč slišati tudi brez spremljave kitare. S tem nas kar nekoliko povrne v nek pretekli čas – njena glasba tedaj še bolj presune in nas spomni na čase, ko so peli brez glasbil. Takšna glasba zveni izjemno iskreno, spontano, naravno, nepretenciozno in srčno. Vse to so razlogi, zakaj je Nina med svojimi poslušalci tako priljubljena in zakaj se za obisk njenih zares profesionalno izvedenih koncertov odloča tolikšno število ljudi. Poleg tega je Ninino ustvarjanje pomembno tudi zato, ker nas zaradi primesi folk glasbe, nekoliko popelje v neke daljne pretekle čase. Na ta način pa je njena glasba nekaj povsem samosvojega in novega na hrvaškem glasbenem prizorišču. Dodamo pa lahko, da tudi pri nas. Zato je vselej sveže in edinstveno poslušati katero izmed Nininih pesmi ali preprosto obiskati katerega izmed koncertov, ki jih prireja tudi pri nas. Nina Romić si tako brez dvoma zasluži naziv hrvaške kantavtorske folk dive.

[youtube id=”EqoEu6vzZvw” width=”715″ height=”402″]

Nina Romić
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani