Nula Kelvina – Najhladnejša slovenska glasbena zasedba

Nula Kelvina je skoraj dve leti stara slovenska zasedba, ki je v svoji kratki glasbeni karieri ravno izdala že svoj drugi album. Trenutno je skupina povsem zaposlena s promocijo svojega drugega albuma Drenov grič, ki je med poslušalci že dobro sprejet. Predstavitev albuma je imela skupina te dneve v Kinu Šiška – urbanemu slovenskemu klubu, kjer je svoje nove plošče predstavilo že precej uspešnih glasbenikov.

Nula Kelvina so v slabem letu tako ustvarili 12 povsem novih, avtorskih skladb, ob poslušanju katerih ugotovimo, da je skupina z njimi še bolj izrisala svoj prepoznaven izraz in identiteto. Glavna krivca za nastanek najhladnejše slovenske skupine sta njen klaviaturist in pevec Marko Boh ter basist in pihalec Klemen Kotar.

Pot skupine Nula Kelvina se je začela tako, da sta začetna entuziasta k sodelovanju pritegnila še bobnarja Jureta Rozmana. Sprva je torej skupina Nula Kelvina štela tri člane, v zadnjem letu pa se je band povečal za enega člana. Tako je trio prerasel v kvartet s pridobitvijo novega člana – kitarista in producenta Gašperja Kržmanca. Vsi člani skupaj, vsak s svojo osebnostjo in vsestranskostjo, tako tvorijo zanimivo slovensko glasbeno zasedbo, ki ji ne manjka novih idej, svežega materiala, odličnih koncertov in novega zagona. Svoj prvi album, ki ga je skupina posnela še kot trio, so poimenovali Možgani na paši.

Nula Kelvina Nula Kelvina Nula Kelvina

Noben od omenjenih članov pa ni na glasbenem področju novinec. Vsak zase so se namreč že pred nastankom skupine ukvarjali z glasbo. Sodelovali so pri raznih projektih na področju popa, jazza, šansona in tudi rocka. Ravno ta širina in izkušnje so tudi bistveno vplivale na sam razvoj in zrelost njihovega ustvarjanja. Njihova kvaliteta se je pokazala že po izdaji prvega albuma Možgani na paši, ko so poslušalci ploščo zelo dobro sprejeli. Tudi radijske postaje so imele skupino in njihove skladbe zelo rade, saj so jih precej pogosto predvajali. Nekatere izmed pesmi iz prvega albuma so tudi zasedle vrhove nekaterih glasbenih lestvic na slovenskih radijskih postajah. Med najuspešnejše pesmi sodijo Možgani na paši, Nisem še vrgel, Pupa, Kdo ve, Škripnu lep. Poleg dobrega odziva na prvi album, pa so se poslušalci in obiskovalci koncertov skupine odlično odzivali tudi na njihove samosvoje in celo teatrsko obarvane nastope. Drugi album je skupina naslovila Drenov grič – po kraju, kjer se nahaja njihov studio.

Nula Kelvina Nula Kelvina Nula Kelvina

Pesmi na tem drugem albumu zaznamujejo provokativna in problematizirajoča besedila. Nula Kelvina so skupina, ki skozi svoje pesmi skušajo opozoriti na vse mogoče nesmisle tega prostora in časa, hkrati pa skozi različne karikature prikazujejo in komentirajo svet okoli sebe. Njihov zvok je samosvoj, precej razgiban, melodičen, žanrsko pa povsem raznovrsten. Če so se na prvem albumu žanrsko še poigravali in se nikakor ni dalo poiskati žanra, ki bi zajel vso raznolikost pesmi, je drugi album precej bolj homogen in bi ga najlažje in najbolj široko zajeli z žanrom rock’n’rolla. Njihove skladbe se prepletajo tudi z zvoki iz poznih 60-ih, prav tako pa si fantje v svoje pesmi upajo vplesti tudi nekaj etno melosa. To jim pomaga dosegati harmonikar Janez Dovč, ki je z njimi tudi predstavljal novo ploščo.

Nula Kelvina Nula Kelvina Nula Kelvina

Nula Kelvina je po imenu torej resda najhladnejša slovenska skupina, ki pa v sebi nosi vročo in strastno glasbeno dušo, ki na koncertih eksplodira in tudi med obiskovalci vžge toplo energijo.

[youtube id=”SjWCu9dsqQM” width=”715″ height=”402″]

Skupina Nula Kelvina v živo v Kino Šiški, Ljubljana 15. 1. 2013. Skupina izvaja pesem “Moje Poreklo”.

Nula Kelvina
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani