Reggae band Siti Hlapci

Glasbena zasedba Siti Hlapci so reggae band, ki prihaja iz Maribora. Danes po precej poznani po vsej Sloveniji. Doslej je skupina že izdala dva albuma, prav tako pa jih mnogi poznajo po njihovem značilnem zvoku in kvalitetni glasbi, ki jo skupina ustvarja. Mnogi prisegajo na njihove koncerte, ki so mešanica dobre energije, odlične glasbe in pozitivnih vibracij. Skupina pooseblja dejstvo, da je reggae glasba med nami še kako živa.

Mnogi Site Hlapce poznajo tudi zaradi njihovih nastopov na slovenski nacionalni televiziji ali pa zaradi njihovega sodelovanja na festivalih, na primer na slovenskem reggae festivalu Soča Riversplash. Skupino Siti Hlapci sestavljajo: vokalist Tadej Tratnik, bobnar Matej Horvat, basist Samo Pečar, kitarist Beno Soršak in klaviaturist Boštjan Jug. Skupina ima za sabo že kar nekaj let uspešnega ustvarjanja. Na glasbenem prizorišču so namreč prisotni že vse od daljnega leta 1998. Pobudo za nastanek banda lahko pripišemo Tadeju Tratniku. Njihov prvi koncert je potekal v Pekarni v Maribor in kmalu so si pridobili svoj krog zvestih poslušalcev ter se tako vztrajno uveljavili na slovenskem glasbenem prizorišču. Skupina je seveda zavezana filozofiji rastafarijanstva. Zanje je rastafari ljubezen in pozitiva. Gre za način življenja brez alkohola, drog, cigaret in živalskega mesa. Za marsikoga nepredstavljivo življenje pomeni skupini edino mogočo pot skozi življenje. Rastafarijanstva zato skupina ne razume kot religije, ampak bolj kot filozofijo oziroma način gledanja na samo življenje, stvarnost okoli sebe in na duhovno sfero.

Siti Hlapci Siti Hlapci Siti Hlapci
Siti Hlapci Siti Hlapci Siti Hlapci

Skupina Siti Hlapci so tik pred novim letom izdali svojo že tretjo ploščo oziroma album. Na njej je moč slišati in uživati v njihovem prepoznavnem zvoku in glasbi, v tradicionalni roots maniri. Pravzaprav je skupina Siti Hlapci pri nas edini reggae band, ki se na glasbenem prizorišču pojavlja že več kot desetletje, pri tem pa ostajajo zvesti svoji raggae tradiciji in koreninam. Danes je sicer iz originalne zasedbe Sitih Hlapcev iz leta 1998 v skupini poleg vokalista le še bobnar Mato, vendarle pa skupina ostaja zvesta reggae duhu izpred desetih let. Zanimivo  je tudi samo ime skupine – Siti hlapci naj bi ponazarjalo slovenski narod – čeprav se danes morda na prvi pogled ne zdi, smo po mnenju ustanovitelja skupine, danes še vedno hlapci, morda še celo bolj kot v preteklosti, čeprav se tega vse manj zavedamo.

Siti Hlapci Siti Hlapci Siti Hlapci
Siti Hlapci Siti Hlapci Siti Hlapci

Poleg svoje prepoznavnosti pri nas se skupina veliko mudi tudi na tujem. Že nekaj let vokalist Tadej nastopa tudi z italijansko skupino Makako Jump kot njihov vokalist. Tako je zares prisoten v mednarodnem okvirju, kar gotovo daje širino tudi sami skupini Siti Hlapci. Danes skupina Siti hlapci v veliki meri ustvarja v angleškem jeziku, kar je med poslušalci precej dobro sprejeto. Nasploh so njihovi koncerti prava poslastica za vse, ki radi prisluhnejo dobri Reggae glasbi. Skupina se pojavlja na večini pomembnejših in vidnejših festivalov, slišati pa jih je mogoče tudi na samostojnih koncertih. Zagotovo se je materiala v več kakor desetletnem ustvarjanju nabralo za dolge in kvalitetne koncerte. Večina, ki obiskuje njihove nastope v živo, se nad njimi navdušujejo, saj skupina tudi na odru izžareva pristni duh rastafarijanstva – filozofije, ki jo člani skupine torej tudi živijo.

[youtube id=”B75zYlRZPpU” width=”715″ height=”402″]

Siti Hlapci – Peški Cona (original) – Live, Ljubljana

Siti Hlapci
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani