Sóley, Kino Šiška, 31.5.2013 ob 21:00

Konec maja v Kino Šiška prihaja Sóley – eno največjih svetovnih indie odkritij leta 2011. Njena skladba Pretty Face ima danes na YouTubu že več kot enajst milijonov ogledov in zdi se, da so vsi alternativci klonili pod značilnim, skorajda nekoliko karikiranim vokalom, ki ga Sóley dopolnjuje s prikupno hipstersko podobo – prevelikimi očali in lasmi, spetimi v figo.

Sóley Stefánsdóttir je islandska pevka, multiinštrumentalistka ter klasično šolana pianistka. Z glasbo živi že od rane mladosti. V glasbeno šolo so jo vpisali pri štirih letih, z izobraževanjem pa nadaljuje še danes, saj je po študiju kompozicije nadaljevala še s študijem jazz klavirja. Svojo glasbeno kariero je pričela v islandski indie skupini Seabear, kjer je poleg igranja sodelovala tudi kot pevka spremljevalnih vokalov, vendar zase pravi, da se tedaj še ni imela za pevko. Svoj glas je začela odkrivati šele kasneje, ko se je odločila tudi za solo projekt.

Njena prva EP plošča Theater Island, ki je izšla leta 2010, je na Islandiji požela ogromno navdušenja, prva solo plošča We Sink, ki je luč sveta ugledala leta septembra 2011 pod okriljem založbe Morr music, pa je doživela pravi mednarodni uspeh. Plošča v celoto združuje trinajst avtorskih skladb z značilnim zvokom. Klavirske linije so zasanjane, včasih magično preproste, besedila so temačna, Sóleyjin glas pa je uspešno lovi ravnotežje med čudaškim in eteričnim, vsekakor pa je vedno popolnoma unikaten. Njene promocijske fotografije so premišljen kolaž vzorcev, motivov narave ter pevkine značilne zunanje podobe ter kot celota dajejo vtis surrealnega in nakazujejo, da Sóley dobro ve, kaj želi povedati svojim poslušalcem.

Diskografija:

  • Theater Island EP (2010)
  • We Sink (2011)

Spletna stran:

[youtube id=”gRwFRMGpTWg” width=”715″ height=”402″]

Sóley
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani