TRUS! Bend ”brez” albuma.

Jelena Rusjan, Marko Lasič in Boštjan Simon so trije posamezniki, ki so širši publiki morda bolj poznani kot Trus! To je novejša glasbena zasedba na domači sceni, ki nam ponuja alternativni pop. Ob poslušanju njihovega nosilca zvoka, ki ga v bistvu ni, mi nekje v spominu odzvanja Underwater Love  britanske zasedbe Smoke City, vendar pri triu Trus! ne gre za nikakršno posnemanje ali kopiranje te ali katere koli druge skupine; vzornikov, ki morebiti vplivajo na njihovo glasbeno ustvarjanje, je za kaj takega celo preveč.

Zasedba je nastala lanskega aprila, po več kadrovskih spremembah pa se je njihov prvi javni nastop zgodil septembra istega leta v studiu Radia Študent. Klubski maraton Radia Študent jih je namreč, če se smem tako izraziti, izstrelil med zvezde, kajti šele, ko so bili izbrani na natečaju, so začeli zares razmišljati o bendu in delati komade s polno paro. Jelena še prav posebej toplo priporoča prijavo na Klubski maraton, saj je to po njenem mnenju ”odlična priložnost za vse mlade bende, ki ustvarjajo avtorsko glasbo in želijo spoznati klubsko  situacijo v Sloveniji. Bendi dobijo priložnost iz prve roke videti kako stvari funkcionirajo v klubih, kje se dela koncerte z dušo, ter koliko ljudi pride na koncert in kakšni so pogoji za igranje. Poleg tega dobiš  korekten demo posnetek in Radio Študent se res potrudi okrog promocije klubskih maratoncev.”

V bendu igrajo na tri inštrumente: bas (Jelena), sint (Boštjan) in bobne (Marko). Na prvi posluh se zdi, da je v njihovih komadih veliko improvizacije, vendar temu ni čisto tako. ”Improvizacije je manj, kot se sprva zdi”, pravi Boštjan. Po njegovih besedah ”so odprti deli za solacije klaviatur in saksofona, boben in bas pa sta precej vpeta v formo.” Vsekakor pa ima glasba prednost pred besedili. Ta se ”prikradejo, ko je komad že narejen”. Po navadi se komad začne z basom in bobni, sledi sint in šele potem vokal, ali po Boštjanovih besedah: ”Basovska linija, sintetizatorski rifi in bobnarski ritem so hrbtenica vse naše glasbe.” Besedila so zaenkrat samo v angleščini.

Da so povsem svojevrsten bend, pove tudi dejstvo, da njihovega prvenca, First Step, ne bomo našli na glasbenih policah. To odločitev so sprejeli po razmišljanju, ali se v današnjem času sploh splača narediti CD. Bolj smiselna se jim je zdela vinilna plošča, a ker za njo niso imeli dovolj denarja, so se odločili, da bo njihova prva plošča brez nosilca zvoka, torej samo v digitalni obliki. Jasmina predlaga, da si jo zastonj ”dolpotegnete” na njihovi strani: trus-trus.bandcamp.com. Poslušalci pa vendarle ne ostajajo praznih rok, saj na koncertih ponujajo album v nenavadni fizični obliki, kot majice, torbe in rute, skupaj s strip bookletom, ki so ga naredili s hrvaškim stripovskim kolektivom KOMIKAZE. Njihovo navdušenje nad stripom je sicer razvidno že iz samega imena: ”Trus s klicajem je onomatopeja nečesa, ko pade z višine na tla – torej trusne!”

Nobena skrivnost ni, da so člani benda izkušeni glasbeniki, predvsem Marko in Boštjan, ki igrata tudi pri drugih skupinah in projektih, na primer: Litošt, Kombo Zlatka Kaučiča, The Puzzled, Vanilla Riot; le za Jeleno, ki je igralka, je to ”prva resna glasbena skupina”.

Kot vsak bend, ki izvaja glasbo z angleškimi besedili, je tudi zanje na mestu vprašanje o apetitih po tujini. Na trenutke me namreč spominjajo na sedaj že ”pokojno”, a zelo uspešno slovensko zasedbo Psychopath, ki je bila v tujini bolj uspešna kot v domovini (jaz temu preprosto pravim, da so bili ”preveliki” za Slovenijo). Tudi Trus! gredo preko vseh okvirjev in predalčkov, kamor bi jih lahko zaprli, a četudi so nekajkrat že na kratko skočili v tujino, so jim zaenkrat v interesu odri domačih klubov in festivalov. V načrtu sicer imajo turnejo po Evropi in Balkanu, toda trenutno je v ospredju snovanje nove plošče, ki jo bodo izdali skupaj s prekmurskim glasbenikom Kleemarjem. Po Jeleninih besedah ”bo vinilka izšla do konca leta v sodelovanju z Moonlee Records in God Bless This Mess Records, v načrtu pa je tudi njena mini promocijska turneja”; do takrat pa le naredite ”prvi korak” in dovolite, da vas popeljejo na zanimivo in čudovito potovanje na zvokih, ki so dovolj drugačni, da pritegnejo in dovolj domači, da jih vzamete za svoje.

trus
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani