Tako je. Ilirska Bistrica je na nek način znana po velikemu številu lokalnih bendov, ki se iz leta v leto bolj trudijo pri ustvarjanju lastne glasbe. Leta 2008 je tako v Mladinskemu klubu Nade Žagar padla ideja, da bi vse te bende spravili na kup in naredili Festival Bistr’ških Bendov. Glavni kriterij je, da mora biti vsaj en član skupine iz Ilirske Bistrice.

Nad to idejo so bili vsi navdušeni in tako bo letos tradicionalni festival že šesti zapovrstjo. Festival se vsako leto odvija na vrtu Sokolskega doma v Ilirski Bistrici, datum pa se vrti okoli konca šolskega leta. Letos bo torej dogajanje potekalo 21. in 22. junija od 18.00 naprej. Zvrstilo se bo 15 lokalnih skupin, večinoma že starih znancev festivala, pokazalo pa se bo tudi nekaj novih obrazov.
V okviru festivala bo v dvorani Sokolskega doma postavljena tudi razstava bistrških izdelovalcev in umetnikov iz Ilirske Bistrice. Slednja bo imela svoja vrata odprta med festivalom, in sicer v petek od 18.00 do 21.00 ter v soboto od 15.00 do 21.00.

Bendi se bodo zvrstili po naslednjem razporedu:

Petek, 21.6.2013

19.00 BLACKMAIL (Hard’N’Heavy)
20.00 PERFECT STRANGERS (Rock’N’Roll)
21.00 SHOTGUNS (Rock Punk Pop)
22.00 KVATRORITI (Rock)
23.00 EMPRON (Eksperimental Metal)
00.00 ROCK PREŠERN (Rock)
01.00 LOW PEAK CHARLIE (Crossover Rock Funk)

Sobota, 22.6.2013

18.00 UNDERGROUND (Heavy Metal)
19.00 ALL ONE TO ME (Punk Rock)
20.00 DIRTY SANCHEZ (Rock’N’Roll)
21.00 J.P. KVARTET (Jazz)
22.00 KICKS OF IKE TURNER (Rock’N’Roll)
23.00 ROTACIJA (Funky Rap Core)
00.00 OBROČ (Rock)
01.00 TORNADO (Pop Funk Soul)

Kolektiv MKNŽ-ja in organizatorji festivala vas lepo vabijo, da podprete lokalno glasbo in pridete poslušat Bistr’ške bende.

Vabljeni!

Po skoraj desetih letih se v Ilirsko Bistrico, na oder Mladinskega kluba Nade Žagar, vračajo Srečna Mladina, skupaj z domačimi Low Peak Charlie. Eksplozija rocka v vseh možnih oblikah se bo zgodila v soboto, 27.4.2013, s pričetkom ob 21.00. uri (in niti minuto kasneje). Prvi bodo bistriško občinstvo ogreli Primorci Low Peak Charlie, za njimi pa bodo na oder stopili Srečna Mladina.

Ljubljanska zasedba Srečna Mladina je svoje ime povzela po pesmi legendarne skupine Niet. Odkar so se fantje prvič zbrali je minilo že 20 let, svoj prvi koncert so odigrali na OŠ Vita Kraigherja, zdaj pa nastopajo na tako velikih kot malih odrih po celotni Sloveniji. Srečna Mladina je menjala že kar nekaj članov. Trenutno zasedbo, ki je skupaj od leta 2004, sestavljajo Vlado Mihajlovič, Andrej Zavašnik, Peter Dekleva in Gašper Gantar. V MKNŽ-ju je skupina igrala že dvakrat, prvič leta 1997, drugič pa leta 2004. Oba koncerta sta bila fenomenalna in tudi tokrat se nam obeta odličen žur.

Low Peak Charlie je 4-članska zasedba, ki prihaja iz vseh koncev Primorske. Andrej Kresevič – Fučkar, Luka Križman – Jimi, Lovro Velušček – Lušči in Blaž Kocina – Kocina so prvič svoje glasbene moči združili v času študiranja, leta 2008. Glasbeno ustvarjanje se je odvijalo v Mestnem Logu in aprila 2012 je luč sveta uvidel njihov prvi album Kdo bo Komu. Fantje imajo veliko za povedati, predvsem slovenskim politikom, njihove izpovedi pa boste lahko slišali v mešanici hard rocka in funka. Njihova energija na odru je nepopisna in prav tako – če ne še bolje – bo tudi v Ilirski Bistrici.

Kolektiv Mladinskega kluba Nade Žagar vas vabi na pravo rockersko poslastico, zato koncerta ne smete zamuditi. Dogajanje se bo zaključilo ob 23.00 uri.

www.srecnamladina.si
www.lowpeakcharlie.com

Low peak Charlie so primorska glasbena zasedba, za katere je zaradi njihovega prepoznavnega zvoka slišal že marsikateri privrženec slovenskega rocka in metala. Glasbena skupina Low peak Charlie deluje že vse od leta 2009 in se je odtlej že povsem zasidrala na slovenskem glasbenem prizorišču. Fante odlikuje velika socialna občutljivost, v svojih besedilih pa skušajo predstaviti konstruktivno kritiko sodobnega časa, družbe in politike.

Njihova družbeno-kritična angažiranost, ki jo izražajo v svojih skladbah, dela skupino Low peak Charlie za povsem samosvojo zasedbo na slovenski glasbeni sceni. Band ima svoj značilen in prepoznaven zvok, pri čemer je v njihovih skladbah moč zaslediti prepletanje eksplozivnega cross-over rocka, prvine metala, pa tudi rapa, funka in reggea. Ravno njihova širina, kar se tiče prepletanja različnih glasbenih slogov, je tudi tisto, kar dela fante nekoliko drugačne in posebne. Svoja besedila pišejo in preigravajo v slovenskem jeziku, kar je precej pogumna odločitev, glede na velikost našega trga in na skromno razširjenost našega jezika. Vendarle pa pri takšni odločitvi ne gre prezreti ravno dejstvo, da se lahko človek najsvobodneje in najbolj dosledno izraža ravno v svojem domačem jeziku. Tako so njihova besedila zares močan element njihove glasbe. Veliko govorijo o pokvarjenosti politike, izpostavljajo družbene paradokse in nepravičnosti, se dotikajo vsesplošno prisotne korupcije in so v svojih besedilih nasploh izredno suvereni, ko govorijo o družbeni tematiki nasploh. Njihova velika odlika je gotovo tudi njihovo koncertiranje, saj imajo izjemno energijo in karizmo. Na odru delujejo izjemno uigrano in spontano, s svojim igranjem in petjem pa obiskovalce svojih koncertov brez težav pripravijo vsaj do rahlega miganja.

Low peak Charlie Low peak Charlie Low peak Charlie

Skupina  s svojim igranjem v živo izkazuje svoj groove in pozitivno naravnanost, hkrati pa na odru Low peak Charlie deluje povsem pristno in naravno. Skratka, njihovi koncerti so nekaj, kar je zares vredno obiskati. Fantje so v preteklosti najprej izdali dva singla. Čeprav jih ni moč uvrstiti v slovensko mainstream glasbo, jih je pogosto mogoče slišati na različnih radijskih postajah in so izjemno dobro sprejeti med poslušalci. Zaradi svoje glasbe in izvirnosti so jih povabili tudi na mnoge intervjuje – na primer na radio Val 202, Radio Študent in Radio Koper.

Low peak Charlie Low peak Charlie Low peak Charlie
Low peak Charlie Low peak Charlie Low peak Charlie

Poleg pojavljanja tudi na slovenski televizijski sceni (pri NLP – v Glasbiatorju, v oddaji Effe’s Inferni), so v letu 2011 izdali tudi svoj prvi videospot, za skladbo Dol Vas Dam. Video ni ostal neopažen in je bil predvajan na MTV Adria,  uvrščen pa je bil tudi na lestvico Domačica. V aprilu leta 2012 je izšel tudi njihov prvi album, naslovljen Kdo bo komu.  Skupina je na album uvrstila sveže in izvirne skladbe. Enajst skladb s tega albuma vsebuje zanimive funky basovske vložke, groove energijo, metalske zvoke žagajočih kitar in zanimiv vokal. Album so mnogi kritiki ocenili izjemno pozitivno, najverjetneje predvsem zato, ker iz njega veje neverjetna in edinstvena energija. Ta izvira iz dejstva, da je skupina v studiu glasbo posnela v živo. Za produkcijo albuma je kriv producent Matej Pečaver. Album je začel svojo predstavitveno turnejo na Metelkovi, je pa fante mogoče slišati na različnih dogodkih po vsej Sloveniji, zato z obiskom njihovega koncerta nikar ne odlašajte.

[youtube id=”biYLPXdSjGQ” width=”715″ height=”402″]

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani