Sabaton pozvali na “vojaško konferenco” tudi v Ljubljani

Švedski power metalci z zgodovinskimi besedili so v torek, 12.3.2013, odigrali v Kino Šiški že svoj šesti koncert na slovenskih tleh. Na koncertu, ki je skupaj z menjavanjem opreme in pripravami nastopajočih trajal dobre tri ure in pol, so se predstavili tudi Eluveitie in Wisdom. Že dejstvo, da je bil koncert razprodan nam lahko pove, da Sabaton res nikoli ne razočarajo in je bil to eden njihovih najboljših koncertov v Sloveniji.

Koncert so otvorili power metalci Wisdom. Sama sem pričakovala, da bo za pred skupini dvorana skoraj prazna, vendar zgodilo se je ravno obratno. Katedrala Kina Šiške je bila skoraj nabito polna. Wisdom prihajajo iz Madžarske, na vokalih je Gábor Nagy, Gábor Kovács in Máté Bodor preigravata kitarske riffe, za bas poprime Máté Molnár, za ritem pa skrbi Balázs Ágota. Fantje so publiko pošteno ogreli in pripravili na prihajajoče Eluveitie.

Mandolina, violina, piščali, dude in seveda kitari, bas ter bobni. Chrigel Glanzmann, Meri Tadic, Ivo Henzi, Simeon Koch, Patrick Kistler, Kay Brem, Merlin Sutter ter Anna Murphy, ki je bila zaradi bolezni primorana koncert v Ljubljani izpustiti, sestavljajo Eluveitie.

Švicarska zasedba, ki sama sebe opisuje  kot »nov val folk metala« je Slovence čisto navdušila in čeprav so vsi, od malih do velikih metalcev, komaj čakali, da na oder stopijo zvezde večera, nebi nikogar motilo, če bi Eluveitie lahko odigrali še pesem ali dve.

Končno je napočil pravi čas. Čez celotno dvorano se je glasno slišalo vzklike »Sabato, Sabaton!« in iz zvočnikov se je vendarle lahko na slišalo The Final Countdown švedskih Europe. Prvi na odru je bil Robban Bäck, ki je z bobnarskim introm napovedal legendarni Ghost Division. Energija pod odrom je bila fantastična in ko so na oder prišli še basist Pär Sundström in kitarista Thobbe Englund in Chris Rörland ter končno tudi pevec Joakim Brodén je občinstvo čisto ponorelo. Publika je začela še bolj odobravajoče vzklikati, ko je Joakim navzoče nagovoril z »Dober večer Ljubljana!« in tekom koncerta se je naučil še nekaj novih slovenskih izrazov, ki jih zaradi mlajših bralcev raje nebi omenila. Očitno je bilo da uživajo prav vsi, tudi člani benda, saj je Joakim po skoraj vsaki pesmi navdušeno povedal, da mu gredo kocine pokonci na račun tako odlične publike. Da bi čim bolj zabaval publiko si je nadel celo roza žensko majico z napisom Sabaton, ki mu je bila očitno premajhna, še posebej zato, ker si jo je nadel čez neprebojni jopič, ki ga obleče na vsakem koncertu. Da bi ugodili poslušalcem so se fantje odločili, da odigrajo tudi nekaj pesmi po njihovem izboru, do tega pa so prišli tako, da je publika z vzklikanjem izglasovala eno od dveh pesmi, za katere so Sabaton vedeli, da jih njihovi oboževalci želijo slišati, vendar niso prišle na njihov koncertni seznam.

Sabaton Foto: Max Petač Eluveitie Foto: Max Petač Eluveitie Foto: Max Petač

Pozitivno vzdušje, odličen zvok, veliko smeha in prepevanja, boleč vrat in utrujene noge – to so posledice odličnega koncerta. Sama sem bila del koncertov skupine Sabaton v Sloveniji sedaj že tretjič in brez dvoma lahko potrdim, da jih bom prišla gledat in poslušat vsakič, ko bodo pri nas.

Sabaton Foto: Max Petač
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani